Danska odobrila nastavak izgradnje Sjevernog toka 2

Sjeverni tok 2, Plinovod
DEA je izdala dozvolu projektu Sjeverni tok 2 za izgradnju 147 kilometara duge dionice plinovoda jugoistočno od otoka Bornholma (EPA)

Danska energetska agencija (DEA) u srijedu je odobrila nastavak projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama, čime je uklonjena posljednja veća zapreka projektu predvođenom Rusijom koji je podijelio Europsku uniju, prenosi Hina.

Dansko odobrenje bilo je posljednje potrebno za 1.230 kilometara dug plinovod Sjeverni tok 2, koji su kritizirale Sjedinjene Američke Države i nekoliko istočnoeuropskih, nordijskih i baltičkih zemalja.

Smatraju da će se time povećati europska ovisnost o ruskom plinu.

Izgradnja dionice od 147 kilometara

DEA je izdala dozvolu projektu Sjeverni tok 2 za izgradnju 147 kilometara duge dionice plinovoda jugoistočno od danskog otoka Bornholma u Baltičkom moru, prenosi agencija. 

Ruski Gazprom dovršio je više od 87 posto projekta, ali je od travnja 2017. čekao dozvolu danskih vlasti za ulazak između 147 i 175 kilometara u danske teritorijalne vode.

S nastavkom projekta Sjeverni tok 2 morat će se pričekati još mjesec jer, prema danskom zakonu, stranke imaju pravo na žalbu četiri tjedna od dana donošenja odluke, navode iz DEA-e. 

Glasnogovornik projekta Sjeverni tok 2 rekao je da su obaviješteni i zadovoljni odlukom. 

Izvor: Agencije