Sistem za čišćenje počeo vaditi plastiku iz Tihog okeana

Zmijolika barijera formira se u obliku potkovice i slobodno pluta nošena morskim strujama i vjetrovima (Ocean Cleanup)

Sistem za čišćenje svjetskih okeana od plastike počeo je hvatati smeće s velike nakupine otpada, koja pluta po sredini Tihog okeana i prostire se na gotovo milion kvadratnih kilometara, nakon godine testiranja i velikog problema, rekao je njegov holandski izumitelj u srijedu.

“Danas sam vrlo ponosan što mogu podijeliti s vama da sada hvatamo plastiku”, rekao je Bojan Šlat, osnivač projekta The Ocean Cleanup, na konferenciji za medije u Rotterdamu, prenosi Hina.

Šlat (25), kome je majka Holanđanka, a otac Hrvat, izjavio je da sistem čišćenja može hvatati plastiku “svih veličina”, uključujući mikroplastiku.

Svrha projekta pokrenutog 2013. jest instalirati plutajuće uređaje za čišćenje, koji hvataju plastične ostatke, na pet “mrlja” smeća koje su nastale zbog struja u okeanu.

Prvi uređaj postavljen je kod najvećeg “otoka smeća” u Tihom okeanu, 2.000 kilometara od obale Kalifornije.

RIješeni tehnički problemi

Sistem funkcionira tako da brod za sobom vuče goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge 600 metara.

Zmijolika barijera formira se u obliku potkovice i slobodno pluta nošena morskim strujama i vjetrovima.

Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga tri metra, pa se otpad zadržava unutar “potkovice”, a ribe i ostale morske životinje mogu nesmetano plivati okeanom.

Ocean Cleanup pokrenuo je sistem u zaljevu San Francisco u septembru 2018, ali su primijećeni problemi. Uočeno je da plastika povremeno izlazi iz sistema.

Šlat je rekao da su ti tehnički izazovi riješeni i da traje dizajniranje drugog sistema koji može djelovati bez ljudske pomoći čak i na duža razdoblja nego prvi model.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO