Irak: U Bagdadu do daljnjega na snazi policijski sat

Zahtjevi demonstranata su uključili 'pad režima', što je slogan još iz Arapskog proljeća 2011. godine

Irak je u četvrtak ujutro uveo policijski sat u Bagdadu, koji će potrajati do daljnjeg, najavio je premijer Adel Abdul-Mahdi, nakon dva dana nasilnih protuvladinih demonstracija diljem zemlje u kojima je sedam ljudi poginulo, a više od 400 je povrijeđeno.

“Svim vozilima i pojedincima potpuno je zabranjeno kretati se od četvrtka u 5:00 sati pa sve do daljnjeg”, najavio je irački premijer u saopćenju, prenosi Hina. 

Policijski sat se ne odnosi na putnike u i iz aerodroma, hitnu pomoć, vladine zaposlenike u bolnicama, na urede za energetsku opskrbu i opskrbu vodom te na hodočasnike, pojašnjava se u saopćenju.

Optužbe za korupciju

Premijer je dodao da je na guvernerima provincija žele li uvesti policijski sat na područjima koja su u njihovoj nadležnosti.

Policijski sad uveden je i u Nasiriji, Amari i Hili, nakon što su u utorak eskalirale demonstracije zbog nezaposlenosti, korupcije i slabog rada javnih službi.

Iračani optužuju političare i dužnosnike za čvrsto ukorijenjenu korupciju, zbog koje se zemlja ne može oporaviti nakon niza godina sektaških sukoba i katastrofalnog rata sa oružanom grupom Islamska država Iraka i Levanta – ISIL.

Zahtjevi demonstranata u srijedu su uključili “pad režima”, što je slogan još iz Arapskog proljeća 2011. godine.

Izvor: Agencije