Irak: U Bagdadu do daljnjega na snazi policijski sat

Zahtjevi demonstranata su uključili 'pad režima', što je slogan još iz Arapskog proljeća 2011. godine
Zahtjevi demonstranata su uključili 'pad režima', što je slogan još iz Arapskog proljeća 2011. godine

Irak je u četvrtak ujutro uveo policijski sat u Bagdadu, koji će potrajati do daljnjeg, najavio je premijer Adel Abdul-Mahdi, nakon dva dana nasilnih protuvladinih demonstracija diljem zemlje u kojima je sedam ljudi poginulo, a više od 400 je povrijeđeno.

“Svim vozilima i pojedincima potpuno je zabranjeno kretati se od četvrtka u 5:00 sati pa sve do daljnjeg”, najavio je irački premijer u saopćenju, prenosi Hina. 

Policijski sat se ne odnosi na putnike u i iz aerodroma, hitnu pomoć, vladine zaposlenike u bolnicama, na urede za energetsku opskrbu i opskrbu vodom te na hodočasnike, pojašnjava se u saopćenju.

Optužbe za korupciju

Premijer je dodao da je na guvernerima provincija žele li uvesti policijski sat na područjima koja su u njihovoj nadležnosti.

Policijski sad uveden je i u Nasiriji, Amari i Hili, nakon što su u utorak eskalirale demonstracije zbog nezaposlenosti, korupcije i slabog rada javnih službi.

Iračani optužuju političare i dužnosnike za čvrsto ukorijenjenu korupciju, zbog koje se zemlja ne može oporaviti nakon niza godina sektaških sukoba i katastrofalnog rata sa oružanom grupom Islamska država Iraka i Levanta – ISIL.

Zahtjevi demonstranata u srijedu su uključili “pad režima”, što je slogan još iz Arapskog proljeća 2011. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO