EK: London treba riješiti pitanja u vezi s Brexitom, a ne EU

Johnson je ponovio da će Velika Britanija, ako dogovor ne bude postignut, napustiti EU 31. oktobra bez sporazuma (EPA)

Evropska unija ima pitanja o planu britanskog premijera Borisa Johnsona za Brexit i Velika Britanija treba riješiti te “problematične tačke”, saopćila je Evropska komisija, prenosi Beta.

“Kao što smo već rekli, postoje problematične tačke u prijedlogu Velike Britanije i ima još posla. Taj posao treba obaviti Velika Britanija, a ne EU”, izjavila je glasnogovornica zamjenika predsjednika Evropske komisije Natasha Bertaud.

Podsjetila je da je Velika Britanija ta koja napušta Uniju, a ne obratno.

“Činimo sve što je u našoj moći da osiguramo što uredniji izlazak. Spremni smo se konstruktivno angažirati s našim kolegama, ali EU ne želi snositi odgovornost za neuspjeh ili izlazak (Velike Britanije) bez dogovora”, rekla je.

Johnson je jučer predstavio svoj plan za Brexit, koji je Unija prihvatila s velikim oprezom.

Granica između dvije Irske

Pitanje granice između Irske, članice EU-a, i britanske Sjeverne Irske ostaje ključna prepreka za sporazum dvije strane. EU insistira da ta granica ostane otvorena, da sporazum ne otežava neometanu ekonomsku saradnju dvije Irske i da poštuje pravila unutrašnjeg tržišta Unije.

U novim prijedlozima za dogovor o Brexitu, koje je Velika Britanija jučer predala Evropskoj uniji, fokus je na zadržavanju otvorene granice između dvije Irske, a London predlaže da se to osigura tako što će Sjeverna Irska ostati blisko povezana s pravilima Unije o trgovini dobrima, moguće za duži period.

Johnson je u četvrtak izjavio da je istinski pokušao premostiti “ponor” kako bi postigao novi dogovor o Brexitu s Unijom, prenosi Tanjug.

Zastupnicima je rekao da njegov plan prema kojem bi Sjeverna Irska ostala u jedinstvenom evropskom tržištu, ali napustila carinsku uniju, predstavlja kompromis.

U Donjem domu britanskog parlamenta apelirao je na zastupnike da podrže njegov plan za Brexit.

“Ova se vlada pomjerila, naši prijedlozi predstavljaju kompromis i nadam se da će se parlament sada moći okupiti u nacionalnom interesu iza ovog novog dogovora da otvori novo poglavlje prijateljstva s našim evropskim susjedima i nastavi s našim domaćim prioritetima, uključujući obrazovanje, infrastrukturu i zdravstveni sistem. Vjerujem da je ovo naša i njihova šansa da se postigne sporazum”, rekao je britanski premijer.

Također je rekao da bi plan značio da nema potrebe za provjerama ili infrastrukturom između Irske i Sjeverne Irske.

Evropski zvaničnici skeptični

Johnsonov plan naišao je na pomiješane reakcije evropskih čelnika i izgleda da ne zadovoljava njihove zahtjeve za otvorenu granicu.  

FENA prenosi da je vodeći zvaničnik Evropskog parlamenta zadužen za Brexit, Guy Verhofstadt, izjavio da navedeni plan ne daje Irskoj dovoljne garancije.

“Prva reakcija gotovo svakog člana Nadzorne grupe za Brexit nije bila pozitivna”, izjavio je on, dodajući da će grupa iznijeti primjedbe u četvrtak.

Johnson je ponovio da će Velika Britanija, ako dogovor ne bude postignut, napustiti EU 31. oktobra bez sporazuma.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker najavio je da će vrlo brzo uslijediti pregovori o novom prijedlogu britanskog premijera za sporazum o Brexitu.

Citirajući vijest Associated Pressa, FENA podsjeća da je britanski parlament usvojio zakon koji od premijera Johnsona zahtijeva da od Brisela zatraži produženje ako s Unijom ne bude postignut nikakav sporazum o Brexitu.

Izvor: Agencije