Hong Kong: Joshui Wongu zabranjeno sudjelovanje na izborima

Sutkinja Laura Aron u utorak ujutro je presudila da nominacija Joshui Wonga 'nije valjana' (Reuters)

Istaknuti prodemokratski aktivist Joshua Wong je izjavio kako mu nije dopušteno kandidiranje na skorašnjim lokalnim izborima u Hong Kongu.

Aktivist je rekao da je do sada jedini kandidat kojem je zabranjeno kandidiranje na izborima u novembru.

Sutkinja Laura Aron u utorak ujutro je presudila da Wongova nominacija “nije valjana”, pokazuje dokument koji je Wong objavio na Twitteru.

U dokumentu se navodi da je Wongovo navodno zauzimanje za “samoodređenje” Hong Konga, poluautonomne kineske regije, bilo osnovom za sutkinjinu odluku.

Prije te odluke izborni dužnosnici u tri su odvojene prilike ispitivali Wonga, ponajviše o njegovom stavu o nezavisnosti Hong Konga.

Demonstracije traju pola godine

U izjavi za medije u utorak poslije podne, Wong je osudio “vladinu primjenu političkog ispitivanja i izbora” te istaknuo da je zbog postupka i konačne odluke lišen prava da se natječe na izborima”.

Wong, kojem je bilo 17 godina kada je postao lice “pokreta kišobrana” 2014. godine, nije se istaknuo u sadašnjim protuvladinim demonstracijama, koje većinom nemaju predvodnike.

Demonstracije u Hong Kongu su buknule prije skoro pola godine, zbog sve većeg miješanja Kine u Hong Kong, koji je 1997. godine vraćen pod kinesku upravu, prema formuli “jedna zemlja, dva sistema”, kako bi se očuvale slobode koje nisu zajamčene u ostatku Kine.

Izvor: Agencije