Vijetnamu poslani dokumenti žrtava iz ‘kamiona smrti’

Britanske vlasti optužile su 25-godišnjeg vozača kamiona za 39 slučajeva zlostavljanja i zavjeru povezanu s trgovinom ljudima (EPA)

Vijetnamska je vlada od britanskih vlasti dobila dokumente za četiri od 39 žrtava pronađenih u kamionu hladnjači u Engleskoj prošlog tjedna kako bi pomogla u utvrđivanju je li među žrtvama bilo državljana Vijetnama.

Portal VNExpress citirao je zamjenika ministra vanjskih poslova Vijetnama Phama Thanha Sona, prema čijim su riječima dokumenti predani Ministarstvu sigurnosti, prenosi Anadolija.

Kako kaže, s pomoću tih dokumenata pokušat će se utvrditi identitet žrtava.

Međutim, nije rečeno o kojoj je vrsti dokumenata riječ.

Britanska je policija prvobitno vjerovala da su svih 39 žrtava Kinezi, međutim, kasnije je utvrđeno da postoji još detalja u vezi sa slučajem pronalaska tijela u kamionu na jugoistoku Engleske prošle srijede.

Prijavili nestanak rođaka

Ukupno su 24 vijetnamske obitelji prijavile nestanak svojih rođaka, za koje smatraju da su među stradalima pronađenim u kamionu.

Kineske se vlasti nadaju da će vlasti Velike Britanije brzo identificirati 39 tijela pronađenih u kamionu koji je bio zapečaćen.

Pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Chen Xiaodong pozvao je stoga međunarodnu zajednicu na zajedničku akciju protiv neregularnih migracija.

Upozorio je kako u ovom slučaju treba “raditi zajedno i riješiti ga kako treba da bi se ubuduće spriječilo ponavljanje tragedije poput ove”.

Britanske su vlasti optužile 25-godišnjeg vozača kamiona za 39 slučajeva ubojstva, zlostavljanja i zavjeru povezanu s trgovinom ljudima.

Vozač kamiona pred sudom

Vozač Maurice Robinson odgovarao je danas na pitanja suca posredstvom videolinka.

Kako javlja agencija Reuters, potvrdio je svoj identitet i adresu, ali nije podnio zahtjev za puštanje iz pritvora i obranu sa slobode uz jamčevinu.

U pritvoru će ostati do 25. studenog, kada će postupak biti nastavljen na Glavnom kaznenom sudu u Londonu, gdje će se izjasniti o krivnji.

Vijetnamske su vlasti prethodno uzele uzorke kose i druge forenzičke materijale od obitelji koje su prijavile nestale osobe kako bi pomogle u identifikaciji.

Britanska policija čeka rezultate obdukcije, ali i konstatira da će identifikacija žrtava biti teška jer je uz tijela pronađeno vrlo malo dokumenata.

Krijumčari ljudi obično uzimaju putovnice svojih putnika kako bi prikrili njihov identitet, dajući im nove dokumente kada stignu na odredišta.

Izvor: Agencije