Televizija Ruske pravoslavne crkve planira reality show u manastiru

Mjesto dešavanja jest otočni manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga (Wikipedia)

Televizijski kanal povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom objavio je poziv za prijavu za reality show s duhovnim zaokretom – mjesto dešavanja jest otočni manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Pronađite sebe i naučite o svijetu manastirskog života”, navodi se u internetskoj videoreklami u kojoj se traže volonteri za emisiju.

Opisujući mjesto kao “jedan od najljepših manastira u Rusiji” dok smirujuća muzika prati snimke kamenja u vodi, crkava sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hljeb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mjesec “vježbanja poslušnosti” u Nilovoj isposnici na jezeru Seliger.

Najava ne sadrži informacije o tome kako će učesnici biti izabrani ili hoće li među njima biti interakcije.

‘Sačuvati omladinu od zapadnjačkih vrijednosti’

Nije navedeno ko se može prijaviti, ali video ne prikazuje žene.

U državnom registru navodi se da je televizijski kanal Spasitelj, privatno finansiran u vrijeme osnivanja 2005. s namjenom promoviranja pravoslavnih vrijednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće vjerske zajednice u zemlji.

RSE navodi da su veze Rusije s popularnom kulturom sa Zapada komplicirane.

Pojedini ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara crkve, patrijarha Kirila, često kritikuju SAD i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora sačuvati svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrijednostima.

Izvor: Agencije