SAD šalje dodatne snage da čuvaju nafta polja u Siriji

SAD, Vojska, Vojnici
SAD želi osigurati da sirijska naftna polja ne padnu u ruke Iranu ili nekoj drugoj oružanoj grupi, kaže Graham (EPA)

Sjedinjene Američke Države će ojačati vojno prisustvo u Siriji kako bi spriječile pristup borcima skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) naftnim poljima i prihodu sa njih, izjavio je Mark Esper, američki ministar odbrane, javlja Tanjug pozivajući se na Reuters.

Naveo je i kako će “SAD zadržati smanjeno prisustvo u Siriji kako bi branile pristup nafti”.

Prema njegovim riječima, u operaciju će biti uključene “pojedine mehanizirane snage” u Deir al-Zoru, sirijskoj regiji bogatom naftom.

Esper je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a još rekao kako je Turska uhvatila pojedine pobunjenika koji su pobjegli iz zatvora na sjeveru Sirije.

Plan protiv ponovnog nastanka ISIL-a

Američke vojne vođe pripremaju plan protiv ponovnog nastanka ISIL-a, kojim će se također osigurati da sirijska naftna polja ne padnu u ruke Iranu ili nekoj drugoj oružanoj grupi, rekao je republikanski senator Lindsay Graham u četvrtak, prenosi Hina. 

“Postoji plan glavnog štaba koji bi, mislim, mogao funkcionirati, a mogao bi nam dati ono što nam je potrebno za onemogućavanje povratka ISIL-a, iranskog preuzimanja nafte i ISIL-ovog preuzimanja nafte“, rekao je republikanski senator novinarima.

Graham je informaciju objavio nakon sastanka s načelnikom glavnog štaba američke vojske u Bijeloj  kući.

“Malo sam ohrabren jer nastaje plan kojim ćemo ispuniti sve naše temeljne ciljeve u Siriji“, rekao je Graham.

Prema riječima višeg zvaničnika američke odbrane, SAD će u istočnoj Siriji stacionirati dodatne snage kako bi čuvale naftna polja. Ta operacija bit će izvedena sa kurdkim Sirijskim demokratskim snagama (SDF).

“SAD će pojačati svoje snage, u koordinaciji sa svojim partnerima iz SDF-a“, rečeno je u izjavi.

‘Nema baš mnogo smisla’

U razgovoru za Al Jazeeru, Joshua Landis, ekspert za Bliski istok sa Univerziteta Oklahoma, rekao je da je ova najava očekivana zbog haosa koji je nastao u američkoj vanjskoj politici.

“Ona je u slobodnom padu. Predsjednik ide malo naprijed, malo natrag. Ovo nema baš mnogo smisla“, rekao je Landis.

Američka najava znači da će američke snage vjerovatno mirovati u zoni čije će granice čuvati ruske i sirijske trupe.

Potez SAD-a kritikovao je i Brett McGurk, viši američki zvaničnik koji je do januara vodio Trumpovu kampanju protiv ISIL-a.

“Čini se da predsjednik poziva na masovnu migraciju Kurda u pustinju, gdje se mogu doseliti na malo naftno polje. To je šokantno ignorisanje historije, geogracije, zakona, američkih vrijednosti, ljudskog dostojanstva i časti”, napisao je on na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije