Razgovor koji je razljutio Erdogana: Ko je kurdski general s pet imena?

Mazloum Abdi
Abdi (za govornicom) jedno je od nekoliko kodnih imena tog borca, a stvarni je zapovjednik Jedinica narodne zaštite (YPG) (EPA)

Iako je u nekoliko izjava umanjio značaj koji kurdski borci imaju za Washington, američki predsjednik Donald Trump nedavno je povukao iznenađujući potez kad je razgovarao telefonom sa zapovjednikom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), u čijem su sastavu uglavnom kurdski borci.

Trump je na Twitteru objavio da je uživao u telefonskom razgovoru s Mazloumom Abdijem, što je razljutilo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Abdi je jedno od nekoliko kodnih imena tog kurdskog borca, a neka od najpoznatijih kojima se koristi jesu Mazloum Kobani, Al-Khal, Sahin Cilo, dok je njegovo pravo ime Farhat Abdi Sahin.

Trenutno je poznat kao general Mazloum Abdi, stvarni zapovjednik Jedinica narodne zaštite (YPG), vojnog ogranka Stranke demokratske unije (PYD), sirijske verzije Radničke partije Kurdistana (PKK).

Prema sirijskim internetskim portalima, Abdi je rođen 1967. u Ain al-Arabu (Kobaniju) u Siriji, a 1990. pridružio se PKK-u. Prema izvještajima, bio je blizak vođi PKK-a Abdullahu Ocalanu, zatvorenom u Turskoj.

Operacije protiv Turske

Abdi je devedesetih godina učestvovao u operacijama protiv turske vojske u turskoj pokrajini Hakkari, zbog čega ga je Ankara uvrstila na deveto mjesto na “crvenoj” listi najtraženijih terorista.

Obavljao je nekoliko funkcija u PKK-u, među kojima se posebno ističe dužnost zapovjednika specijalnih snaga i člana Izvršnog odbora.

Nakon više godina rada na vojnom polju otputovao je u Evropu, gdje je ostao sve do američke invazije na Irak 2003, kada dolazi u Irački Kurdistan i počinje se baviti političkim radom.

Nakon izbijanja sukoba u Siriji 2011. pojavljuje se kao jedan od najvažnijih zapovjednika YPG-a, bliskog PKK-u.

Godine 2014. njegovo ime pojavilo se u pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama o formiranju saveza protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, a kasnije je preuzeo dužnost zapovjednika Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode Kurdi.

Više izvora potvrđuje da se smatra vezom između sirijskog rukovodstva YPG-a i vođa PKK-a u planinama Qandil.

Zahtjev da bude isporučen

Erdogan ne samo da je izrazio zgražanje zbog Trumpovog razgovora s Mazloumom nego je i tražio od Washingtona da ga preda Ankari jer je riječ o osobi čije je ime na listi terorista. Otkrio je da je izrazio nezadovoljstvo američkom predsjedniku zbog razgovora s kurdskim pobunjenikom, dodajući da on na to “nije mogao ništa reći”.

Dvostranačka grupa senatora poslala je prošle srijede pismo državnom sekretaru Mikeu Pompeu tražeći da se ubrza izdavanje vize Mazloumu kako bi mogao posjetiti Sjedinjene Američke Države i razgovarati o situaciji u Siriji.

Visoki turski zvaničnik kritizirao je to što SAD tretira zapovjednika SDF-a kao “legitimnu političku ličnost”.

Tursko protivljenje proizlazi iz činjenice da je takav odnos prema Abdiju, povezanim s PKK-om, u suprotnosti s odlukom Washingtona da se ta stranka proglasi terorističkom organizacijom 1997.

“Veoma smo zabrinuti zbog njegovog postupka”, rekao je Fahrettin Altun, direktor za komunikacije u turskom predsjedništvu.

“Ova osoba istaknuti je vođa Radničke partije Kurdistana, koju SAD i drugi smatraju terorističkom organizacijom, i on je bjegunac od pravde.”

Izvor: Al Jazeera i agencije