Ponovo protesti u Iraku, policija pucala i ispalila suzavac

Većinu učesnika protesta čine mladi, nezaposleni muškarci (Reuters)

Iračka policija pucala je danas u zrak i ispalila suzavac kako bi rastjerala više hiljada demonstranata sa ulica Bagdada, na kojima su se, nakon trosedmične pauze, nastavili protesti protiv Vlade.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni nakon što su snage sigurnosni počele da koriste bojevu municiju, prenosi Tanjug.

Ubijene su najmanje dvije, dok je ranjeno blizu 100 osoba.

Nakon sedmice nasilja u prijestolnici Iraka i južnim dijelovima zemlje, istragom koju je odredila Vlada o protestima utvrđeno je da su snage sigurnosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000.

Ubijeno je i osam članova sigurnosnih snaga.

Abdul-Mahdi obećao promjene

Posljedica toga je da su snage sigurnosti i Vladini zvaničnici obećali da će izbjegavati dalje smrtonosno nasilje i rasporedili jake snage na ulicama Bagdada u iščekivanju današnjih protesta.

Međutim, nakon što je više hiljada demonstranata prešlo most koji vodi do Zelene zone, u kojoj se nalaze američka ambasada i kancelarije iračke Vlade, vojnici su ispalili su prvo suzavac, a potom i metke kako bi potisnuli demonstrante.

Kao i ranije ovog mjeseca, demonstranti, koji su se organizovali preko društvenih medija, okupili su se na centralnom trgu Tahrir.

Većinu učesnika protesta čine mladi, nezaposleni muškarci.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi obratio se u ranim jutarnjim satima, obećavši rekonstrukciju vlade sljedeće sedmice i reforme.

On je demonstrantima poručio da imaju pravo na mirne proteste i pozvao snage sigurnosti da ih zaštite.

Demonstranti su se već u četvrtak navečer okupili na trgu Tahriru, uobičajenom mjestu prosvjeda. Neki su ondje proveli noć, a drugi su pristizali u petak ujutro.

Njihov je jedini zahtjev “odlazak lopovskog režima”, u zemlji koja je bogata naftom, u kojoj vlada hronična nestašica električne energije i pitke vode i koju nagriza korupcija, prenosi Hina.

Tijekom noći deseci prosvjednika su otjerani ispred Zelene zone pomoću vodenih topova i suzavca.

Sigurnosne snage, neprestano ističu da su tu kako bi “zaštitile” demonstrante.

U petak se velik broj pristalica šijitskog vođe Moqtade al-Sadra treba priključiti prosvjedu, kako navodi Hina.

Irak 12. na listi najkorumpiranijih zemalja

Godine 2016. njegovi su pristalice bili zauzeli Zelenu zonu i zaposjeli sve ustanove u zemlji.

Čineći dodatni pritisak na vlasti koje su na meti oštre kritike zbog poginulih u listopadskim protestima, Sadr je zatražio od svojih boraca da budu spremni “zaštititi demonstrante”.

Veliki ajatolah Ali Sistani dao je Vladi vremena do petka kako bi pronašla krivce za nasilje i odgovorila na zahtjev demonstranata.

Premijer je najavio mjere, ali nije nije obznanio nikakvu važniju reformu ni mjeru protiv “velikih riba” u toj zemlji koja zauzima 12. mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja svijeta Transparency Internationala.

Ulica pak želi novi ustav i posvemašnju promjenu političke klase.

Kao i početkom oktobra, pozivi na protest odnose se uglavnom na pokrajine na jugu, gdje su šijiti u većini.

Izvor: Agencije