Plenković će razgovarati s Turskom o nezakonitim migracijama

Plenković: Dogovor s Turskom nema alternative (EPA)

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak kako se vanjska granica EU treba štititi na najdaljoj lokaciji založivši se za pronalazak dogovora s Turskom oko problema nezakonitih migracija.

„Smatramo da se vanjsku granicu EU treba štititi na najdaljoj lokaciji. Na migracijskom pravcu kojeg zovemo istočno-mediteranski ili zapadno Balkanski. To podrazumijeva štititi grčku granicu i to podrazumijeva štititi bugarsku granicu. To su one granice gdje dolazi do inicijalnog ulaska nezakonitih migracija. Onda se kasnije različitim – vrlo spretnim i lukreativnim, ali protuzakonitim aktivnostima krijumčara koji profitiraju na ljudskoj nesreći za vrlo unosne novce, događa to da su ljudi koji su ilegalno ušli tisućama kilometara dalje odavde te došli u područje sjeverozapadne BiH i blizu hrvatske granice”, rekao je Plenković, prenosi HINA.

Plenković je to izjavio prilikom helikopterskog obilaska granice s Bosnom i Hercegovinom kod aerodroma Željava, upitan pokušava li Vlada diplomatskim putem u pregovorima s BiH na nivou EU riješiti problem nezakonitih migracija.

Razgovori s BiH

Istakao je kako je hrvatska uloga pomoći cjelokupnom rješenju, nastaviti raditi na sporazumu i deklaraciji s Turskom koja će situaciju stabilizirati onako kako ju je stabilizirala zadnje tri godine. Podsjetio je kako je EU dala Turskoj šest milijardi eura kako bi zaustavila val nezakonitih migracija. Navodeći kako se u Turskoj, Jordanu i Libanonu nalazi više od pet miliona migranata i izbjeglica, Plenković je rekao i da su te zemlje jedan od ključnih „sastavnica cjelovitog rješenja“. Istakao je i da se razgovori s BiH kontinuirano odvijaju na dnevno-političkom nivou, ali i na operativnom nivou policija.

Upitan što je s prijetnjama iz Turske da će poslati milione izbjeglica na ovo područje, premijer je odgovorio kako s tom zemljom mora razgovarati jer je Turska po svom geografskom položaju i činjenici da ima toliki broj izbjeglica i migranata na svom teritoriju – zemlja koja može utjecati na dinamiku nezakonitih migracija.

Uvjeren je kako dogovor s Turskom nema alternative. “To je u sigurnosnom interesu cijele EU, a naročito Hrvatske koja je jedna od država uz sve druge koje su uključene na toj ruti”, pojasnio je.

Na pitanje hoće li pritisak na Hrvatsku granicu rasti uzvratio je kako će o tome u idući utorak u Grčkoj razgovarati sa svojim kolegom Micotakisom.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada