Na protestima u Iraku osam mrtvih, deseci povrijeđenih

Snage sigurnosti pokušale su rastjerati demonstrante suzavcem (EPA)

Na antivladinim protestima u Bagdadu poginulo je petero ljudi, a deseci su ranjeni, dok je u južnom gradu Nasiriyi poginulo troje ljudi, a više od 40 ranjeno.

Kako je saopćio visoki irački sigurnosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage sigurnosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rastjerale, prenosi Tanjug.

Rekao je da je policija upotrijebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata, koji protestiraju zbog loših uvjeta života u Iraku.

Jedan od demonstranata poginuo je u blizini ulaza u dobro čuvani dio Bagdada u kojem su smještene vladine zgrade i ambasade kada su stotine demonstranata pokušale ukloniti betonske barikade.

Do nasilja u Nasiriyai došlo je kad je iračka šiitska grupa Asa'ib Ahl al-Haq otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali ući u njenu lokalnu kancelariju.

Istovremeno, u južnom gradu Amari povrijeđeno je najmanje 18 ljudi kada su demonstranti pokušali ući u kancelarije lokalne milicije, prenosi Reuters. 

Demonstranti su zapalili kancelarije šiitske političke stranke i šiitske milicije u južnoj iračkoj pokrajini Mutani, saopćila je policija. Kancelarije pokreta Hikma i Asa'ib Ahl al-Haq zapaljene su u Samavi.

Protesti protiv korupcije

Snage sigurnosti pokušale su rastjerati demonstrante suzavcem, prenosi Reuters.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni nakon što su sigurnosne snage počele koristiti bojevu municiju.

Nakon sedam dana nasilja u prijestonici Iraka i južnim dijelovima zemlje vladinom istragom utvrđeno je da su snage sigurnosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika sigurnosnih snaga.

Izvor: Agencije