Morales proglasio pobjedu, EU zahtijeva drugi krug izbora

Vrhovni izborni sud objavio je u četvrtak navečer da je Morales pobijedio sa 47,07 posto glasova (EPA)

Evropska unija, Sjedinjene Države i latinoameričke zemlje pooštrile su ton prema bolivijskom predsjedniku Evu Moralesu ponovo izabranom u prvom krugu predsjedničkih izbora nakon spornog prebrojavanja glasova, zatraživši drugi krug i prijeteći da ga neće priznati, prenosi Hina.

Nakon prebrojanih 99,99 posto glasova, Vrhovni izborni sud (TSE) objavio je u četvrtak navečer na svojoj mrežnoj stranici da je socijalistički predsjednik pobijedio sa 47,07 posto glasova a njegov glavni protukandidat, centrist Carlos Mesa osvojio je 36,51 posto. Razlika je dakle veća od 10 postotnih bodova potrebnih za pobjedu već u prvom krugu.

Moralesova stranka je “upravo konzumirala izbornu prijevaru”, rekao je Mesa, predsjednik od 2003. do 2005. koji poziva Bolivijce na nastavak protesta. Za to je dobio i podršku desnih i stranaka centra.

Nakon prvih nepotpunih rezultata u nedjelju navečer, na sam dan održavanja izbora, koji su najavili mogući drugi krug, novi podaci objavljeni u ponedjeljak zapravo su proglasili pobjedu predsjednika na odlasku, što je među opozicijom i međunarodnim promatračima potaknulo sumnju u prevaru.

EU predlaže drugi krug

Evropska unija je u četvrtak pozvala na “prekid prebrojavanja glasova koje je u toku”, ocijenivši da bi “najbolje rješenje bilo održavanje drugog kruga kako bi se vratilo povjerenje i osiguralo poštovanje demokratskog izbora bolivijskog naroda”.

SAD, Brazil, Argentina i Kolumbija zatražili su pak u četvrtak drugi krug ako Organizacija američkih država (OAS) ne potvrdi rezultate prvog kruga.

Te su zemlje usto zaprijetile da neće priznati Eva Moralesa.

Kuba, Venecuela i Meksiko su pak čestitali Moralesu na ponovnom izboru. Caracas je poručio da je “iskreno zadivljen demokratskom pobjedom” bolivijskog predsjednika.

Izvor: Agencije