Johnson Corbynu: Budi muško i prihvati izbore

Za izlazak na izbore Johnsonu treba dvotrećinska većina zastupnika i podrška laburista (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson zatražio je od šefa oporbe Jeremyja Corbyna da se “ponaša kao muškarac” i prihvati prijevremene parlamentarne izbore kako bi se Brexit pokrenuo s mrtve točke, javlja Hina pozivajući se na AFP.

Šest dana prije isteka roka za Brexit, Europljani su odgodili donošenje odluke o duljini odgode koju namjeravaju odrediti kako bi izbjegli izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma uz visoke gospodarske opasnosti.

Bez parlamentarne većine, konzervativac Boris Johnson namjerava, kako bi ispunio svoje obećanje o Brexitu 31. listopada, u ponedjeljak organizirati glasanje o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 12. prosinca. Za to mu treba dvotrećinska većina zastupnika i podrška laburističke oporbe.

“Vrijeme je da se Jeremy Corbyn ponaša kao muškarac”, rekao je Johnson.

Laburisti neće glasati za izbore

Britanski premijer smatra da je njegovo obećanje Brexita 31. listopada “još uvijek moguće”, ali i dodaje kako “to ovisi o tome što će reći EU”.

No, Corbyn je ranije rekao da njegova stranka neće glasati za izbore sve dok postoji prijetnja izlaska bez dogovora.

Nakon sastanka veleposlanika dvadeset i sedam zemalja članica u petak ujutro, Europljani su vratili lopticu Londonu.

Prema nekoliko europskih izvora, novi sastanak veleposlanika bit će održan u ponedjeljak ili utorak kako bi odlučili o trajanju treće odgode Velikoj Britaniji za izlazak iz EU.

“Rad se nastavlja sljedećih dana”, rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andeeeva. 

Izvor: Agencije