EU se ne može dogovoriti na koliko dugo odgoditi Brexit

Lider laburista Jeremy Corbyn rekao je da će sačekati i vidjeti da li će Evropska unija prihvatiti odlaganje Brexita (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson kaže kako je na Europskoj uniji odluka o odgodi Brexita, ali i ponovio da Velika Britanija treba napustiti europski blok 31. listopada, javlja Tanjug pozivajući se na Reuters.

“U ovom trenutku na EU je, kao što znate, odluka hoće li nam ili neće odobriti odgodu. Kako stvari stoje, mi je možemo napustiti 31. listopada”, rekao je Johnson.

Smatra da je izlazak Velike Britanije “još moguć” 31. listopada, ali i dodaje kako “na nesreću to ovisi o tome što će EU reći”.

EU odgodila odluku

Prethodno je Europska komisija objavila da su članice Unije odgodile odluku o britanskom zahtjevu za odgodom Brexita, predviđenim za 31. listopad, jer ne postoji suglasnost koliko bi duga odgoda trebala biti, prenosi Hina.

“EU27 se slaže u pogledu načela odgode i sada će se nastaviti s radom u danima koji dolaze”, rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva nakon sastanka veleposlanika 27 država članica.

Trenutačno ne postoje planovi za izvanredni summit EU-a, dodala je.

AFP doznaje iz europskih izvora da je odluka odgođena za početak idućeg tjedna.

Novi sastanak COREPER-a održat će se u ponedjeljak ili utorak kako bi se finalizirala odluka.

Neke zemlje kao što su Irska podržavaju odgodu Brexita do 31. siječnja, a druge, kao što je Francuska, traže da Britanci razjasne svoje namjere prije nego donesu odluku.

Odluka o prijevremenim izborima

Britanski premijer Boris Johnson bio je prisiljen podnijeti zahtjev za tromjesečnom odgodom Brexita pod pritiskom parlamenta koji nije do 19. listopada potvrdio sporazum o razdruživanju koji je on dogovorio s Briselom.

Johnson je u četvrtak zatražio da se 12. prosinca održe prijevremeni izbori kako bi se riješio zastoj.

Britanski parlament o tome će glasati u ponedjeljak.

Neodlučnost laburista

Laburistička stranka priopćila je ranije da nije odlučila hoće li će podržati poziv premijera Borisa Johnsona za izvanredne opće izbore 12. prosinca.

Lider stranke Jeremy Corbyn je rekao da će laburisti podržati izvanredne izbore ukoliko Brexit bez sporazuma bude potpuno “izvan igre”.

“Tražim izbore još od posljednjih, jer su ovoj zemlji potrebni kako bi riješila sva pitanja socijalne nepravde, ali sporazum ne smije biti izvan igre”, rekao je Corbyn.

U pismu Corbynu, Johnson je rekao da je za njega “poželjna opcija” kratko odgađanje Brexita “recimo za 15. ili 30. studeni”, prenosi Beta BBC.

Redovni izbori bi se trebali održati 2022.

Ankete pokazuju da je Johnsonova Konzervativna stranka popularnija od laburista, piše AP.

Izvor: Agencije