Erdogan tužio francuski list ‘Le Point’

Erdoganov advokat podnio je tužbu protiv direktora i urednika 'Le Pointa' zbog 'vrijeđanja šefa države' (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tužio je francuski list Le Point za vrijeđanje šefa države nakon što je u jednom članku list objavio da je Erdogan “istrebljivač”, aludirajući na tursku ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, javlja AFP, prenosi Beta.

List se na naslovnici ove sedmice zapitao hoće li njemu (Erdoganu) svijet “dozvoliti masakr Kurda i prijetnje Evropi”.

Erdoganov advokat podnio je tužbu u Ankari za “vrijeđanja šefa države”. Tužba se odnosi na direktora lista Etiennea Zernela i urednika rubrike “Svijet” Romaina Gibbera.

List se poziva na slobodu izražavanja

Zernel je naveo da list neće povući nijednu riječ, ocjenjujući da Erdogan ima problem “sa slobodom izražavanja“.

U članku se spominje “etničko čišćenje” Kurda u Siriji i navodi da turske vlasti “sarađuju s Islamskom državom i Al Kaidom, koje obavljaju prljave poslove” za Erdogana.

Zernel je podsjetio da su u maju 2018, kad je list okarakterizirao Erdogana kao “diktatora”, novinari lista dobijali prijetnje smrću.

“Erdogan je zatvorio veliki broj novinara u Turskoj i misli da možda može svoje impulse cenzure primjenjivati i u zemljama gdje vlada sloboda štampe”, rekao je direktor Le Pointa i dodao da će Erdogan biti razočaran jer redakcija nema namjeru popustiti u bilo čemu.

Izvor: Agencije