Erdogan: Rusija saglasna s uspostavom zone nadgledanja

Turska, Sirija, Tenkovi
U konvoju je 40 oklopnih vozila, među kojima i tenkovi (AP)

Turska i Rusija su se usuglasile da Ankara uspostavi zonu za nadgledanje sjeveroistočno od sirijskog grada Manbija kako bi štitila to područje, priopćio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Zahtijevali smo područje veličine pet sa 19 kilometara, sjeveroistočno od Manbija, kako bismo ga štitili. O tome smo postigli sporazum s Rusijom. To će biti nešto kao mjesto za nadgledanje”, rekao je Erdogan, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Turski predsjednik je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u utorak postigao dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije, koji zahtijeva povlačenje kurdskih boraca cijelom dužinom sirijsko-turske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad područjima u koje je ušla od pokretanja ofenzive na Siriju, a ruske i sirijske trupe će kontrolirati ostatak granice.

Zajedničke patrole

Putin i Erdogan su se, također, dogovorili da njihove trupe obavljaju zajedničke patrole pograničnog područja.

Prema sporazumu potpisanom između predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana u ruskom gradu Sočiju, ruska vojna policija i sirijski graničari moraju ukloniti sve snage kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) 30 kilometara od turske granice u roku od šest dana, prenijela je ranije Fena.

Ankara smatra YPG teroristima koji imaju veze s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske, podsjetio je Reuters.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada