Zelenski osjećao Trumpov pritisak i prije nego što je stupio na dužnost

Nije jasno da li je Trump i ranije od Zelenskog direktno tražio otvaranje istrage protiv oca i sina Biden (EPA)

Više od dva mjeseca prije telefonskog razgovora zbog kojeg je u Kongresu pokrenut postupak opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa, tada tek izabrani ukrajinski predsjednik već je bio zabrinut zbog pritiska američkog lidera da otvori istragu o njegovom rivalu Josephu Bidenu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski okupio je u Kijevu 7. maja, dvije sedmice prije stupanja na dužnost, malu grupu savjetnika s kojima je trebalo da razgovara energetskim potrebama zemlje, prenosi agencija Beta.

Međutim, grupa je najveći deo trosatnog sastanka provela pričajući o tome kako da se Zelenski ponese prema insistiranju Trumpa i njegovog advokata Rudija Giulianija da Ukrajina otvori istragu o Bidenu, bivšem potpredsjedniku SAD-a, i njegovom sinu Hunteru, i kako da izbjegne da bude uvučen u američke izbore, izjavile su za AP tri osobe upoznate s detaljima sastanka, navodi agencija.

Sastanak je održan oko dvije sedmice pošto je Trump pozvao Zelenskog da bi mu čestitao pobjedu na predsjedničkim izborima 21. aprila.

Navodno insistirao na istrazi

Sadržaj tog razgovora do sada nije objavljen i nije jasno da li je Trump već tada direktno tražio otvaranje istrage protiv oca i sina Biden, ali izjave tri osobe koje su za AP  govorile o sastanku 7. maja ukazuju da je tada tek izabrani predsjednik Ukrajine bio svestan da Trump insistira na istrazi.

Kabinet Zelenskog nije odgovorio na zahtjev za komentar, a ni Bijela kuća nije želela da komentariše da li je Trump od Zelenskog tražio istragu protiv Bidena, njegovog mogućeg rivala na izborima 2020. godine, već u izbornoj noći 21. aprila.

Bijela kuća je navela da je Trump tada pozvao Zelenskog da provede reforme, poveća prosperitet i „iskorijeni korupciju“.

Istraga u postupku koji bi mogao da dovede do opoziva Trumpa pokrenuta je kada se saznalo da je Trump u telefonskom razgovoru sa Zelenskim 25. jula tražio da istraži da li je Biden kao potpredsjednik SAD-a prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji u čijem je Upravnom odboru bio njegov sin.

Izvor: Agencije