Von der Leyen od Londona traži povjerenika ako Brexit bude odgođen

'Kad je riječ o tome da se odobri odgađanje Brexita, to izgleda vrlo dobro', rekla je Von der Leyen (EPA)

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je u četvrtak kako bi željela da Velika Britanija nominira kandidata za europskog povjerenika bude li odgođen njezin izlazak iz Unije.

“Kad je riječ o tome da se odobri odgoda, to izgleda vrlo dobro”, rekla je ona nakon sastanka s finskim premijerom Anttijem Rinneom, javlja Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Napomenula je da tek treba biti odlučeno koliko će odgoda biti duga.

Ako Velika Britanija još bude u Uniji nakon 1. studenoga, najavila je da će “zatražiti od Ujedinjenog Kraljevstva da pošalje povjerenika”.

Rinne je kazao da je ključno izbjeći “tvrdi Brexit”, odnosno izlazak Velike Britanije iz EU-a bez sporazuma o razdruživanju.

EU će tek odlučiti o odgodi Brexita

Vjeruje kako je moguće donijeti odluku o odgodi Brexita “pisanom procedurom”, ali je spreman i na izvanredni sastanak na vrhu bude li to potrebno.

Članice EU-a razmatraju hoće li pristati na odgodu Brexita, koju je britanski premijer Boris Johnson zatražio pod pritiskom Parlamenta, koji nije do 19. listopada prihvatio sporazum o razdruživanju koji je dogovorio s Unijom.

Britanski Parlament donio je u rujnu zakon kojim je zatražio odgodu Brexita do 31. siječnja.

Uz to, Parlament je ranije ovog tjedna odbio podržati Johnsonov plan da se zakonski okvir za primjeru sporazuma o Brexitu usvoji ubrzanom procedurom u roku samo tri dana.

Francuska očekuje jasno obrazloženje

Oglasio se potom i službeni Pariz, poručivši kako želi da London jasno obrazloži zašto Europska unija treba odobriti produženje roka Velikoj Britaniji za napuštanje bloka, izjavila je francuska ministrica za europska pitanja, Amelie de Montchalin.

Ona je za francuski RTL rekla kako je pozicija Pariza takva da se “Velikoj Britaniji pruži dodatno vrijeme ukoliko to bude opravdano”.

Prema njezinim riječima, kako prenosi Reuters, Francuska ne postavlja nikakve ultimatume, ali želi jasne stavove Velike Britanije.

Izvor: Agencije