Velika Britanija: Svih 39 tijela iz hladnjače pripadaju kineskim državljanima

Do hapšenja je došlo nakon što su tijela 39 osoba pronađena u kontejneru koji je stigao u Purfleet (EPA)

Svih 39 osoba nađenih u hladnjači na industrijskom imanju blizu Londona su kineske nacionalnosti, prenio je Reuters.

“Otkrili smo da je osam žrtava ženskog, a 31 muškog spola. Vjerujemo da su državljani Kine”, objavila je britanska policija.

Kinesko ministarstvo vanskih poslova objavilo je da pokušava potvrditi te navode.

Policija je ranije pretresla dvije lokacije u Sjevernoj Irskoj i ispitivala vozača kamiona u sklopu istrage o smrti 39 ljudi pronađenih u kontejneru.

Vozač, lokalno poznat kao Mo Robinson (25) iz Portadowna, okrug Armagh, uhapšen je u srijedu na osnovu sumnje da je počinio ubistvo, prenosi BBC.

Do hapšenja je došlo nakon što su tijela 39 osoba pronađena u kontejneru koji je stigao u Purfleet rijekom Thames iz Zeebrugge iz Belgije.

Belgijski zvaničnici potvrdili su da je kontejner isplovio iz luke Zeebrugge u utorak.

U međuvremenu su policajci Sjeverne Irske proveli racije u dvije kuće povezane sa uhapšenim muškarcem – jednu u Markethillu u okrugu Armagh, a druga u obližnjem Laurelvaleu.

Istraga u Belgiji

Nacionalna agencija za kriminal je saopćila da je poslala policajce da pomognu i identificiraju “organizirane kriminalne grupe koje su možda imale ulogu u ovome”.

Osoblje hitne službe je otkrilo tijela u hladnjači u industrijskom parku Waterglade u Graysu u srijedu malo iza 1:30 sati po lokalnom vremenu. Kamion koji je dovukao hladnjaču i prikolica su napustili Purfleet nedugo nakon 1:05.

Eric Van Duyse, glasnogovornik belgijskog saveznog tužilaštva, kazao je da je otvorena istraga o ovom incidentu.

On je dodao: “U ovom trenutku ne znamo koliko dugo je kamion proveo u Belgiji, da li se radi o satima ili danima, jednostavno ne znamo”.

Policija je saopćila da je kamion za vuču (prednji dio) došao iz Sjeverne Irske i pokupio prikolicu iz Purfleeta.

Zamjenica načelnika policije Essex, Pippa Mills, kazala je da vozilo prebačeno na sigurnu lokaciju na dokove Tilbury kako bi se tijela 38 odraslih i jednog tinejdžera mogla “preuzeti na način da se sačuva dignitet žrtava”.

Glasnogovornik bugarskog ministarstva vanjskih poslova je rekao da je kamion registriran u toj zemlji na ime kompanije čiji vlasnik je stanovnik Irske.

Izvor: Agencije