UN: U Iranu od jula najmanje 173 smrtne kazne

Najmanje pet osoba u Iranu osuđeno je krajem jula na dvostruke smrtne kazne zbog učešća na masovnim protestima 2017 (Reuters)

Stručnjak Ujedinjenih naroda za nadzor stanja ljudskih prava u Iranu izrazio je zabrinutost zbog smrtnih kazni koje se i dalje izvršavaju u toj državi, čak i nad maloljetnicima, stoji u izvještaju koje je u srijedu predstavljeno Generalnoj skupštini.

Javaid Rehman je upozorio da je od sredine jula u Iranu smaknuto najmanje 173 ljudi, među njima i dva 17-godišnjaka, prenijela je Hina.

Dodao je da postoje izvještaji da je prošle godine zabilježeno sedam slučajeva egzekucije maloljetnika. 

“Trenutno ima oko 90 pojedinaca koji čekaju smrtnu kaznu i koji su bili mlađi od 18 godina kad su počinili navodna krivična djela”, napisao je Rehman u svom izvještaju, poručivši da smaknuća maloljetnika “moraju odmah stati”. 

Posebno pogođene manjine

Iran je 2013. usvojio pravne amandmane kojima je cilj bio smanjiti broj smrtnih kazni za maloljetnike. 

Rehman je upozorio i da pogoršanje ekonomske situacije u Iranu posebno pogađa etničke i vjerske manjine, naglasivši kako je nesrazmjernom broju njihovih pripadnika izrečena smrtna kazna po optužnicama vezanima za nacionalnu sigurnost. 

Neproporcionalan je i broj političkih zatvorenika iz redova manjina, dodao je pakistansko-britanski stručnjak. 

Rehman je pozdravio ukidanje zabrane ženama da prisustvuju nogometnim utakmicama, no istaknuo je kako je to “samo jedan korak”, a da “raširena diskriminacija žena i dalje postoji u zakonu i praksi”. 

Izvor: Agencije