Turska i SAD podržali njemački plan za Siriju

Zadatak patroliranja tursko-sirijskom granicom neće obavljati samo Rusija i Turska, upozorila je njemačka ministrica odbrane (EPA)

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer predstavila je NATO-u prijedlog uspostavljanja sigurne zone u sjevernoj Siriji te je dobila podršku Turske i SAD-a, ali i upozorenje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da će možda morati uključiti UN.

Neimenovani diplomati su prenijeli, kako javlja agencija Reuters, da je Kramp-Karrenbauer rekla saveznicima u NATO-u da će biti potrebno uključiti i Rusiju, kako bi se zaštitili raseljeni civili i osigurao nastavak borbe protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Međutim, rekla je na sastanku s ministrima obrane država članica NATO-a u Bruxellesu, zadatak patroliranja tursko-sirijskom granicom neće obavljati samo Rusija i Turska.

Status quo nije zadovoljavajuće rješenje”, rekla je Kramp-Karrenbauer novinarima.

Ovo je prvi slučaj da je Njemačka predložila vojnu misiju za Bliski istok.

Esper: Turska akcija je neopravdana

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u Bruxellesu kako je turska vojna ofenziva na sjeveru Sirije protiv kurdskih snaga – “neopravdana”.

Prema dogovoru između Rusije i Turske, sklopljenom u utorak u Sočiju, Ankara je pristala ograničiti vojne operacije na sjeveru Sirije.

Međutim, europske članice NATO-a zabrinute su jer Turska planira ukloniti borce kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) sa sirijsko-turske granice.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom i sirijskom podružnicom Kurdistanske radničke stranke (PKK), s kojom Ankara desetljećima vodi borbe na istoku Turske.

Kramp-Karrenbauer rekla je kako je dobila jamstva od Ankare da neće doći do masovnog naseljavanja osvojenog područja ili etničkog čišćenja.

Erdogan je prethodno kazao da će dio sirijskih izbjeglica, smještenih u Turskoj, naseliti na osvojena područja.

“Sporazum iz Sočija nije donio mir i ne pruža temelj za dugoročno političko rješenje. Tražimo rješenje koje uključuje međunarodnu zajednicu”, rekla je Kramp-Karrenbauer novinarima.

Stoltenberg poziva na proceduru u UN-u

Turska, Esper i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravili su plan njemačke ministrice.

“Potrebno je još razgovora, ali turski ministar je rekao kako je otvoren za prijedlog”, rekao je jedan NATO diplomat, govoreći o bilateralnom razgovoru Kramp-Karrenbauer s turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom.

Stoltenberg je rekao kako misli da će biti potrebno proći kroz “proceduru u UN-u” kako bi se pokrenula misija. 

“Naravno da danas nije moguće reći hoće li to biti lagano ili vrlo teško, tako da mislim da je ovo prijedlog o kojem će se trebati detaljnije raspravljati”, rekao je Stoltenberg.

Esper podržava njemački prijedlog, iako ga nije detaljno pročitao, ali je najavio da SAD neće sudjelovati s kopnenim snagama.

“Mislim da je u redu za one zemlje koje se žele aktivnije uključiti i poboljšati sigurnost u tom dijelu svijeta. Već dugo na to pozivam europske partnere”, dodao je Esper.

Izvor: Agencije