Trump: Napuštamo krvlju natopljeni pijesak Bliskog istoka

Tuamp je alergičan na olovku i papir, pa je jednog saradnika izgrdio kad je primijetio da pravi bilješke na nekom od zatvorenih sastanak, piše autor knjige (EPA)

Sjedinjene Američke Države napustit će „krvlju natopljeni pijesak“ Bliskog istoka, objavio je američki predsjednik Donald Trump, navodeći da SAD više ne treba biti svjetski policajac.

Trump je govorio u specijalnom obraćanju iz Bijele kuće, najavivši promjenu u američkom odnosu prema Bliskom istoku, gdje je, kako kaže, previše Amerikanaca poginulo.

„Odlazimo. Neka se neko drugi bori za krvlju natopljeni pijesak. Posao naše vojske nije da bude svjetski policajac“, rekao je Trump.

Američki predsjednik je na meti kritika otkako ne iznenada najavio povlačenje američke vojske iz sjeverne Sirije. Mnogi ga optužuju da je napustio kurdske snage, koje su bile jedna od glavnih američkih saveznika u borbi protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL).

‘Ostat ćemo tamo gdje ima nafte’

Nakon povlačenja Amerikanaca, Turska je pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije, usmjerenu na kurdske borce u toj regiji.

Prošle sedmice, dogovoreno je petodnevno primirje, kako bi se kurdskim snagama omogućilo da napuste područje u blizini sirijsko-turske granice.

„Ostale države se moraju uključiti i pošteno preuzeti svoj dio posla. Moja namjera je zauzeti drugačiji kurs, onaj koji će voditi do pobjede Amerike“, dodao je Trump.

Američki predsjednik je rekao da će u Siriji, tačnije, na naftnim poljima u toj zemlji, ipak, ostati jedan dio vojnika.

„Manji broj američkih vojnika ostat će tamo gdje ima nafte“, rekao je Trump.

Izvor: Al Jazeera i agencije