Rusija tvrdi da se snage sirijskih Kurda povlače s turske granice

Ankara smatra YPG teroristima koji imaju veze s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske (EPA)

Kurdske snage počele su se povlačiti s područja u blizini turske granice u Siriji, izjavio je u četvrtak zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, nakon dogovora Moskve i Ankare kojim je okončana prekogranična vojna ofanziva Turske.

Prema sporazumu potpisanom u utorak između predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana u ruskom gradu Sočiju, ruska vojna policija i sirijski graničari moraju ukloniti sve snage kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) 30 kilometara od turske granice u roku šest dana, prenosi Fena.

Ankara smatra YPG teroristima koji imaju veze s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske, podsjeća Reuters.

“Sa zadovoljstvom napominjemo da se sporazumi postignuti u Sočiju provode”, citirala je novinska agencija Interfaks zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinjina.

Provođenje sporazuma

Rusija će poslati još 276 vojnih policajaca i 33 jedinice vojne opreme u Siriju za pomoć u provođenju sporazuma, prenijela je novinska agencija RIA, a navodi se u izvoru iz Ministarstva odbrane. Prvi pripadnici ruske vojne policije stigli su u srijedu u sirijski grad Ayn al-Arab (Kobani).

Sljedećeg utorka ruske i turske snage počet će patrolirati područjem od 10 kilometara na sjeveroistoku Sirije u kojoj su američke trupe godinama bile raspoređene zajedno sa svojim bivšim kurdskim saveznicima.

Na pitanje hoće li postojati zajednička patrola s Rusima ili odvojene koordinirane patrole turski sigurnosni izvori rekli su u četvrtak da Ankara još radi na tom pitanju i da je 150-satni rok predviđen za povlačenje YPG-a tek počeo.

Izvor: Agencije