Pence: Kina suzbija prava i slobode u Hong Kongu

S vama smo i vi ste naša inspiracija, poručio je Mike Pence demonstrantima u Hong Kongu (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence optužio je Kinu da suzbija “prava i slobode” u Hong Kongu, pri čemu je opsežno kritizirao ponašanje Pekinga, ali i inzistirao na tome da Sjedinjene Američke Države ne traže sukob s Kinom ili raskid suradnje sa svojim glavnim gospodarskim suparnikom.

On je svoje ocjene o Kini iznio uoči novog kruga pregovora, čiji je cilj riješiti trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva, javlja Hina, pozivajući se na Reuters.

“Amerika i njene političke vođe neće se više nadati kako će samo gospodarstvo transformirati autoritarnu kinesku komunističku državu u slobodno i otvoreno društvo, koje poštuje privatno vlasništvo, vladavinu prava i međunarodna trgovinska pravila”, kazao je Pence.

Preuzeo je zadaću nositi se s Kinom kada se ta zemlja sučeljava s prodemokratskim prosvjedima koji već duže od četiri mjeseca pogađaju Hong Kong.

Poziv na nenasilne demonstracije

Američki predsjednik Donald Trump ranije je upozorio kako će za Washington biti teže postići trgovinski sporazum s Pekingom bude li nasilja u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Pence je priznao kako je SAD uz prosvjednike u Hong Kongu.

“S vama smo i vi ste naša inspiracija. Pozivamo vas da ostanete na tragu nenasilnih prosvjeda”, izjavio je američki potpredsjednik uoči novog kruga pregovora koje s predstavnicima Kine treba voditi američki ministar financija Steven Mnuchin.

Za nekoliko tjedana predsjednik Trump bi se na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Čileu trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kako bi tamo zaključili prvu fazu trgovinskog sporazuma između dviju zemalja.

Izvor: Agencije