Nije bilo zahtjeva da NATO uzme ulogu na sjeveroistoku Sirije

Sirija, Turska, Ofanziva
Recep Tayyip Erdogan je zatražio da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak kako nije bilo zahtjeva prema NATO-u za poduzimanje misije na sjeveroistoku Sirije.

Pred početak sastanka ministara obrane zemalja NATO-a u Bruxellesu odgovarao je na pitanja novinara, rekavši kako je vrlo zadovoljan činjenicom da je na sjeveroistoku Sirije znatno smanjena razina nasilja.

Na pitanje novinara Anadolije razmišlja li NATO o uzimanju uloge u uspostavi sigurne zone na sjeveroistoku Sirije odgovorio je: “Nije bilo zahtjeva da NATO poduzme misiju na sjeveroistoku Sirije.”

U tom je kontekstu, zaključio je Stoltenberg, važno da se za krizu u Siriji nađe političko rješenje.

Opasnost od produbljivanja krize

Stoltenberg smatra kako bi svaka rasprava o tome hoće li NATO u budućnosti imati ulogu na sjeveroistoku Sirije mogla produbiti već postojeću nestabilnost te kaže kako NATO snažno podržava politički proces koji provode Ujedinjeni narodi.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije izjavio je u četvrtak da su se kurdske snage počele povlačiti s područja u blizini turske granice u Siriji nakon dogovora Moskve i Ankare kojim je okončana prekogranična vojna ofenziva Turske.

Prema sporazumu potpisanom u utorak između predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana u ruskom gradu Sočiju, ruska vojna policija i sirijski graničari moraju ukloniti sve snage kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) 30 kilometara od turske granice u roku šest dana.

Ankara smatra pripadnike YPG-a “teroristima”, koji imaju veze s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

Izvor: Agencije