Nakon pada prodaje Dubai ublažio zakone o alkoholnim pićima

Kad je riječ o korištenju alkoholnih pića, UAE dominira nad ostalim zemljama Bliskog istoka (AP)

Dubai je ublažio zakone o alkoholnim pićima kako bi dozvolio turistima da ih kupuju u prodavnicama koje kontrolira država, a kojima su dosad pristup imali samo lokalni stanovnici s odgovarajućom dozvolom.

Odluka je donesena nakon što je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabilježen prvi pad prodaje alkoholnih pića u deceniji.

Novi zakoni, koji turistima koji dođu u Dubai omogućuju i da sami dobiju dozvolu za kupovinu pića, doneseni su u jeku ekonomskog zastoja koji je pogodio zemlju.

“UAE se suočava s teškim izazovima zbog promjena u ponašanju kupaca, kao i onih demografskih”, konstatirala je u nedavnom istraživanju kompanija za istraživanje tržišta Euromonitor International.

Dubai, dom avioprevoznika Emirates, privlači posjetioce iz cijelog svijeta, kako najvišim tornjem Burj Khalifom, tako mnogobrojnim luksuznim hotelima i objektima uz obalu.

Mnogi od njih konzumiraju alkohol.

Kad je riječ o korištenju alkoholnih pića, UAE dominira nad ostalim zemljama Bliskog istoka.

Kriza se odrazila na prodaju pića

Godišnje se tu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), popije 3,8 litara alkohola po stanovniku.

Alkohol znači veliki posao, naročito za državu, koja je nametnula taksu od 50% na uvoz boce alkoholnog pića, kao i dodatnih 30% poreza u Dubaiju na kupovinu pića.

Kriza u UAE-u, koju izazivaju niže cijene energije, 30-postotni pad tržišta nekretnina u Dubaiju i trgovinski ratovi, odrazila se i na prodaju alkohola.

Ukupna prodaja pića pala je na 161,5 miliona litara u 2018, u poređenju sa 163,7 u prethodnoj godini, navodi Euromonitor.

Novi zakon o dozvolama za alkohol dozvoljava turistima da je dobiju besplatno u pojedinim trgovinama nakon što pokažu pasoše i potpišu izjavu u kojoj će navoditi da nisu muslimani i da će poštivati lokalni zakon.

No, vožnja pod bilo kakvim utjecajem alkohola i njegovo konzumiranje u javnosti ostaju zabranjeni.

Izvor: Agencije