Nagrada ‘Saharov’ zatvorenom ujgurskom intelektualcu Ilhamu Tohtiju

Tohti, protivnik politike prisilne asimilacije Ujgura i drugih manjina, osuđen je na doživotni zatvor (EPA)

Europski parlament u četvrtak je dodijelio nagradu “Saharov” za ljudska prava intelektualcu Ilhamu Tohtiju, koji u Kini služi kaznu doživotnog zatvora zbog “separatizma”, po cijenu da naljuti Peking, objavila je HINA, pozivajući se na izvore u Evropskom parlamentu.

Tohtija, bivšeg profesora ekonomije na pekinškom univerzitetu i člana muslimanske ujgurske zajednice, kinesko pravosuđe na osnovu optužbi za separatizam osudilo je 2014. na doživotni zatvor.

“Na predavanjima je javno hvalio ekstremiste koji su počinili teroristička djela”, rekao je na konferenciji za novinare Geng Shuang, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Za nagradu “Saharov”, koja se dodjeljuje za “izuzetan doprinos u borbi za ljudska prava u svijetu”, Tohtija je kandidirala skupina Renew Europe.

Kina osudila nominaciju

Agencija podsjeća da je Tohti pripadnik ujgurske etničke grupe, koju većinom čine muslimani i koja uglavnom živi u Xinjiangu, velikoj autonomnoj pokrajini na sjeverozapadu Kine, koja je godinama bila poprište atentata, a sada je pod čvrstom policijskom kontrolom.

Kina je početkom oktobra osudila njegovu nominaciju, optuživši Evropski parlament da “podržava terorizam”.

Tohti je krajem septembra već dobio nagradu “Vaclav Havel”, koju dodjeljuje Vijeće Evrope, ustanova zadužena za promociju demokratije i ljudskih prava.

Ostali kandidati koji su ušli u najuži krug za dodjelu nagrade “Saharov” bile su kenijske djevojčice koje se bore protiv sakaćenja genitalija među ženskom djecom i trojica Brazilaca koja su se istakla u zaštiti manjina i životne sredine, među kojima je i indijanski poglavica Raoni, zauzet u zaštiti urođeničkih naroda koji su ugroženi zbog krčenja šuma.

Izvor: Agencije