Johnson za prijevremene izbore 12. decembra

Sljedeći izbori u Velikoj Britaniji zakazani su tek 2022, zbog čega Johnsonu treba odobrenje Parlamenta da bi raspisao vanredne izbore (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će od Parlamenta tražiti odobrenje da prijevremeni izbori budu održani 12. prosinca, javlja AP.

Potom je predsjedavajući Donjeg doma Jacob Rees-Mogg potvrdio da će zastupnici u ponedjeljak glasovati o održavanju prijevremenih izbora, prenosi Reuters.

I vodeći su britanski ministri razmijenili mišljenja u vezi s održavanjem prijevremenih izbora i sastali se u četvrtak kako bi došli do jedinstvene pozicije, izjavio je Julian Smith, ministar za Sjevernu Irsku, za ITV.

Johnson je ranije izjavio da bi prijevremeni izbori mogli biti održani kako bi se izašlo iz slijepe ulice u vezi s Brexitom.

Zbog toga je pisao čelniku oporbe Jeremyju Corbynu, tražeći od njega da podupre održavanje izbora 12. prosinca i nudeći rok do 6. studenog za usvajanje zakona o ratificiranju vladina sporazuma o razlazu s Europskom unijom.

No, oporbena Laburistička stranka pozvala je da se najprije dogovori produljenje roka za Brexit, prvobitno planiranog za 31. listopada, prenosi Reuters.

Pokušao već dva puta, ali neuspješno

Sljedeći izbori u Velikoj Britaniji zakazani su tek 2022., zbog čega Johnsonu treba odobrenje Parlamenta da bi raspisao izvanredne izbore. 

To je već pokušao dva puta, ali neuspješno.

Johnson je rekao da bi 12. prosinca, kao datum izbora, dao zastupnicima dovoljno vremena da prije izbora pregledaju njegov zakon o Brexitu.

Prema tom planu, parlament bi nastavio raditi do 6. studenog, kada bi počela kampanja.

Izvor: ‘Otići ćemo s dogovorom, premijerovim dogovorom’

Ujedinjeno Kraljevstvo na kraju će napustiti Europsku uniju po uvjetima iz dogovora premijera Johnsona o Brexitu, bez obzira na to što je Parlament “iskomplicirao proceduru” kad je riječ o izlasku, rekao je neimenovani dužnosnik iz Downing Streeta.

“Otići ćemo s dogovorom, premijerovim dogovorom”, rekao je isti izvor, koji je želio ostati anoniman, prenosi Reuters.

Upitan kada će se dogoditi Brexit, imajući u vidu da je rok 31. listopada, izvor je rekao da je Parlament vratio kontrolu nad tim pitanjem.

“Dakle, hoće li biti izbora prije Božića? Vjerojatno. Vidjet ćemo”, rekao je izvor.

Izvor: Agencije