Evropski parlament traži sankcije protiv Turske zbog operacija u Siriji

Europarlamentarci se zalažu da se u sjevernoj Siriji uspostavi sigurnosno područje pod vodstvom Ujedinjenih naroda (EPA)

U rezoluciji donesenoj u četvrtak, zastupnici u Evropskom parlamentu upozorili su da je intervencija Turske na sjeveroistoku Sirije teško kršenje međunarodnog prava, čime se podriva stabilnost i sigurnost cijele regije, te pozvali Evropsku uniju da Turskoj uvede ciljane sankcije.

Zastupnici su u rezoluciji izglasanoj dizanjem ruku osudili jednostranu vojnu intervenciju Turske na sjeveroistoku Sirije i pozivaju Ankaru da povuče sve svoje snage sa sirijske teritorije, prenosi Hina.

Rezolucijom EP-a, koju su zajednički predložili zastupnici iz svih klubova, osim kluba Identiteta i demokratije, poziva se Evropsko vijeće da uvede niz ciljanih sankcija i zabrana izdavanja viza turskim zvaničnicima odgovornima za povrede ljudskih prava te da razmotri donošenje ciljanih ekonomskih mjera protiv Turske.

Također se predlaže da se razmotri obustava trgovinskih povlastica Turskoj u okviru sporazuma o poljoprivrednim proizvodima, a kao krajnja mjera suspenzija carinske unije EU-a i Turske.

‘Legitimizacija turske okupacije’

Europarlamentarci se zalažu da se u sjevernoj Siriji uspostavi sigurnosno područje pod vodstvom Ujedinjenih naroda i odlučno odbijaju planove Turske za uspostavljanje “sigurne zone” duž granice na sjeveroistoku Sirije.

EP izražava zabrinutost da bi sporazum SAD-a i Turske o privremenom prekidu vatre mogao voditi legitimizaciji turske okupacije te “sigurne zone”.

U rezoluciji je EP izrazio solidarnost s kurdskim narodom, naglasivši važan doprinos snaga pod kurdskim vodstvom, a naročito žena, u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Zastupnici su zabrinuti zbog navoda da su nakon pokretanja turske ofanzive stotine pripadnika ISIL-a pobjegli iz zarobljeničkih kampova u sjevernoj Siriji, zbog čega se povećava opasnost od ponovnog aktiviranja te grupe.

U rezoluciji se ocjenjuje neprihvatljivim da predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan kao oružje koristi izbjeglice kako bi ucjenjivao EU.

Izvor: Agencije