Eurozastupnici traže više novca za klimatske ciljeve

Evropski parlament također traži veća sredstva za Inicijativu za zapošljavanje mladih (EPA)

Evropski parlament je usvojio stav o budžetu Evropske unije za 2020. godinu, koji je usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena, stvaranje radnih mjesta i jačanju konkurentnosti Unije i predstavlja svojevrsni most prema novom višegodišnjem finansijskom razdoblju.

EP s Evropskim vijećem počinje trosedmični “proces mirenja” kako bi institucije usaglasile svoje stavove, a eurozastupnici bi mogli potvrditi dogovor o budžetu na plenarnoj sjednici krajem novmebra, prenosi Hina.

“Današnje glasanje pokazalo je da su različite političke grupe ujedinjene po pitanju ambicioznih klimatskih ciljeva i zaštite okoliša, koji idu ruku uz ruku stvaranju novih radnih mjesta, istraživanju i jačanju konkurentnosti”, rekla je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu izvjestiteljica EP-a za budžet Monika Hohlmeier (Evropska narodna stranka – EPP).

Evropski parlament traži 171 milijardu eura

EP s dodatnih dvije milijarde eura želi pojačati sredstva za borbu protiv klimatskih promjena i pokušati ispuniti postavljeni cilj trenutnog Višegodišnjeg finansijskog okvira EU-a (VFO) o korištenju 20 posto budžetskih sredstava za klimu.

Ne očekuje se da će se taj cilj i dostići, jer je u prvoj godini VFO-a, 2014. godine, iskorišteno manje od 14 posto.

EP, također, traži veća sredstva za Inicijativu za zapošljavanje mladih, Erasmus plus i DiscoverEU.

Evropsko vijeće se slaže da treba pojačati ulaganja, stvarati radna mjesta i jačati konkurentnost, ali državni sekretar u finskom Ministarstvu finansija i glavni pregovarač Vijeća za budžet EU-a za 2020. godinu Kimmo Tiilikainen rekao je u utorak eurozastupnicima da trebaju biti realni u pregovorima o budžetu.

“Neki prijedlozi ne premašuju samo nacrt budžeta, već su i iznad gornjih granica višegodišnjeg finansijskog okvira. Trebamo biti pažljivi i izbjeći probijanje budžeta. Moramo uzeti u obzir stvarne potrebe i apsorpcijske kapacitete”, upozorio je Tiilikainen.

Evropsko vijeće predviđa odobrena sredstava za preuzimanje obaveza u iznosu od 166,8 milijardi eura i odobrena sredstva za plaćanje u iznosu od 153,1 milijarde eura, dok EP traži 171 milijardu eura za preuzimanje obaveza.

Budžet Evropske unije ovisi i o Brexitu

Evropsko vijeće predlaže niža sredstva u odnosu na EP za programe poput Horizon 2020, Instrumenta za povezivanje Evrope i COSME-a.

“Želim razgovarati s vama u Evropskom vijeću o tome treba li smanjiti sredstva tim programima u vrijeme usporavanja evropske ekonomije, stagnacije država članica, zaostajanja u inovacijama u odnosu na SAD i Kinu”, rekao je u utorak na raspravi evropski komesarza budžet i ljudske resurse Gunther Oettinger.

Iznos budžeta za 2020. godinu ovisit će i o izvršenju obaveza Velike Britanije, koja je doprinosila budžetu s oko 12 milijardi eura.

EP je u utorak usvojio rezoluciju kojom će se britanskim lokalnim zajednicama, studentima i poljoprivrednicima omogućiti korištenje EU sredstava u 2020. godini u slučaju neuređenog Brexita, ali samo ako se Velika Britanija obaveže na uplatu svog dijela u evropski budžet za sljedeću godinu.

Izvor: Agencije