Erdogan: Uspravno stojimo nasuprot cijelom svijetu

Turske oružane snage na sjeveru Sirije stavile su pod kontrolu područje od 4.220 kvadratnih kilometara, kaže Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u četvrtak da “Turska u međunarodnoj borbi čvrsto i uspravno stoji nasuprot cijelom svijetu”.

“S bolnim osmijehom gledamo na to što nam lekcije o humanosti žele držati oni koji su odgovorni za smrt 50 milijuna ljudi tijekom Drugog svjetskog rata. Onima koji našu humanost vide kao slabost nikad nećemo prestati pokazivati da imamo čeličnu šaku u rukavici od kadife”, poručio je on na skupu u predsjedničkoj palači u Ankari.

Podsjetivši kako je Europski parlament u četvrtak predložio da se u Siriji proglasi zona zabranjenih letova, Erdogan je kazao da je Turska to predlagala dok su stotine tisuća civila bile izložene zračnim napadima sirijskog režima i drugih snaga.

“Usplahire se kad kažem da ćemo otvoriti vrata izbjeglicama. Ne brinite, kada dođe trenutak, ta vrata mogu se otvoriti”, upozorio je Erdogan, prenosi Anadolija.

‘YPG opasan kao i ISIL’

Naveo je kako su turske oružane snage na sjeveru Sirije pod kontrolu stavile područje od 4.220 km2.

“Naše je prirodno pravo da neutraliziramo teroriste ako nam se suprotstave. Nećemo sudjelovati u igri ako nam netko pokuša te teroriste postaviti na granicu tako što će im promijeniti ime, zastave ili uniforme.” 

“Pozivam cijeli svijet da shvati i prihvati činjenicu da je teroristička organizacija Jedinice narodne zaštite / Radnička stranka Kurdistana (YPG / PKK) opasna koliko i skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL). Nećemo nikad odustati od naše borbe i tijekom nje nećemo nikad kalkulirati”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je vojna operacija “uvijek bila posljednji izbor Turske, ali je dovedena u situaciju da su takve operacije bile neminovne na sjeveru Sirije”.

Izvor: Agencije