Evropski zastupnici za ekonomske sankcije Turskoj

Turska traži formiranje 'sigurne zone' od 440 kilometara duž granice sa Sirijom (EPA)
Turska traži formiranje 'sigurne zone' od 440 kilometara duž granice sa Sirijom (EPA)

Evropski zastupnici osudili su u srijedu tursku inicijativu za formiranje “sigurne zone” na sjeveroistoku Sirije i pripremili podlogu za uvođenje novih finansijskih sankcija Turskoj.

Evropske institucije protestirale su protiv ofanzive Turske u Siriji, ali imaju podijeljena mišljenja o tome kako na nju odgovoriti, prenosi Tanjug.

Evropski zastupnici ne pitaju se direktno o vanjskopolitičkim odlukama bloka, ali imaju moć da umanje važna finansijska sredstva koja iz Evropske unije odlaze u Tursku.

U nacrtu rezolucije, koju bi evropski zastupnici trebali usvojiti u četvrtak, podrška je svih političkih grupa u Evropskom parlamentu i poziva se na donošenje “odgovarajućih i ciljanih ekonomskih mjera protiv Turske”.

U tekstu se poziva na suspenziju carinske unije EU-a i Turske, a ta mjera, piše Reuters, utjecala bi na trgovinsku razmjenu u vrijednosti 200 milijardi eura između 28 država članica EU-a i Turske.

Sankcije predviđene i zvaničnicima

U tekstu, u koji je britanska agencija imala uvid, odbacuju se ambicije Turske za formiranje “sigurne zone” i poziva na uvođenje sankcija turskim zvaničnicima, odgovornim za navodna kršenja ljudskih prava tokom ofanzive u području pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

Turska traži formiranje “sigurne zone” od 440 kilometara duž granice sa Sirijom.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, postigli su u srijedu dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati područje koje je osvojila vojnom operacijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolirati ostali dio duž sirijsko-turske granice.

Tim dogovorom kurdskim borcima dat je rok 150 sati, počevši od srijede u podne, da se povuku iz zone na sjeveroistoku Sirije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO