Evropski zastupnici za ekonomske sankcije Turskoj

Turska traži formiranje 'sigurne zone' od 440 kilometara duž granice sa Sirijom (EPA)

Evropski zastupnici osudili su u srijedu tursku inicijativu za formiranje “sigurne zone” na sjeveroistoku Sirije i pripremili podlogu za uvođenje novih finansijskih sankcija Turskoj.

Evropske institucije protestirale su protiv ofanzive Turske u Siriji, ali imaju podijeljena mišljenja o tome kako na nju odgovoriti, prenosi Tanjug.

Evropski zastupnici ne pitaju se direktno o vanjskopolitičkim odlukama bloka, ali imaju moć da umanje važna finansijska sredstva koja iz Evropske unije odlaze u Tursku.

U nacrtu rezolucije, koju bi evropski zastupnici trebali usvojiti u četvrtak, podrška je svih političkih grupa u Evropskom parlamentu i poziva se na donošenje “odgovarajućih i ciljanih ekonomskih mjera protiv Turske”.

U tekstu se poziva na suspenziju carinske unije EU-a i Turske, a ta mjera, piše Reuters, utjecala bi na trgovinsku razmjenu u vrijednosti 200 milijardi eura između 28 država članica EU-a i Turske.

Sankcije predviđene i zvaničnicima

U tekstu, u koji je britanska agencija imala uvid, odbacuju se ambicije Turske za formiranje “sigurne zone” i poziva na uvođenje sankcija turskim zvaničnicima, odgovornim za navodna kršenja ljudskih prava tokom ofanzive u području pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

Turska traži formiranje “sigurne zone” od 440 kilometara duž granice sa Sirijom.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, postigli su u srijedu dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati područje koje je osvojila vojnom operacijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolirati ostali dio duž sirijsko-turske granice.

Tim dogovorom kurdskim borcima dat je rok 150 sati, počevši od srijede u podne, da se povuku iz zone na sjeveroistoku Sirije.

Izvor: Agencije