Pompeo o krizi s Turskom: Trump spreman za vojnu akciju

"Trump u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju", rekao je Pompeo (EPA)
"Trump u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju", rekao je Pompeo (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je spreman da upotrijebi vojnu silu ako bude potrebno, rekao je državni sekretar Mike Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom povodom njenog napada na sjeveru Sirije na Kurde, tamošnje američke saveznike.

“Mi više volimo mir od rata”, rekao je Pompeo za TV CNBC u intervjuu snimljenom u ponedjeljak. “Ali u slučaju da je potrebna ‘kinetička akcija’ (eufemizam za aktivnu primjenu smrtonosne vojne sile) ili vojna akcija, treba znati da je predsjednik Trump u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju”, rekao je Pompeo, prenosi Beta.

Trump je, konstatuje CNBC, pod žestokom kritikom zbog svoje odluke da povuče američke snage sa sjevera Sirije, napuštajući Kurde koji su ratovali protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom oktobra, pri čemu je poginulo više od 120 civila, navodi sirijska “Opservatorija za ljudska prava”.

Pompeo je odbio da kaže šta je “crvena linija” koja bi akcija potakla američki vojni odgovor, rekavši da ne želi da “istrčava pred odluku predsjednika o tome da li će poduzeti strahoviti poduhvat korištenja američke vojne sile”.

“Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference”, rekao je Pompeo.

State Department je odbio da komentariše Pompeovu izjavu, navodi CNBC.

‘Neka se sami bore’

Trump je novinarima na sastanku kabineta u ponedjeljak rekao da SAD “nikada nije pristao da doživotno štite Kurde”.

“Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore”, rekao je Trump.

SAD je prošle sedmice uveo sankcije Turskoj poslije njenog upada u sjeverno pogranično područje Sirije, koje su okupirali kurdski saveznici Amerike u borbi protiv grupe ISIL. Turska na Kurde gleda kao na teroriste.

U četvrtak, potpredsjednik Mike Pence je objavio da je Turska pristala na petodnevnu obustavu vatre jer je SAD omogućio povlačenje kurdskih boraca iz pograničnog regiona. Poslije povlačenja, SAD će ukinuti sankcije protiv Turske, rekao je Pence.

Pompeo je u intervjuu za CNBC pokušao da pokaže razliku Trumpove akcije na Bliskom Istoku i postupaka njegovog prethodnika.

Pompeo je svojevremeno, kao kongresmen SAD-a, oštro kritikovao predsjednika Baracka Obamu da je prekršio svoju “crvenu liniju” postavljenu 2012. godine u Siriji, tako što nije odobrio vojnu akciju protiv te države uprkos dokazima da su njene snage koristile hemijsko oružje.

Pošto je Trump vršio pritisak na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ne izvrši invaziju na sjever Sirije, između ostalog oštrim pismom koje je Erdogan javno bacio u smeće i krenuo u tu akciju, Pompeo je rekao da je Trumpovo djelovanje “iz temelja različito” od Obaminog.

Dodao je: “Zemlja koju je Turska napala, u koju je izvršila invaziju, Sirija, jeste suverena država”, ali “sarađivali smo (SAD) s kurdskim prijateljima.., zajednički smo uklonili prijetnju Kalifata Islamske države, što je u korist ‘Demokratskih snaga Sirije’ (Kurda), u korist Sjedinjenih Američkih Država, i zaista, u korist svijeta. U potpunosti smo ispunili obavezu da sarađujemo s njima”, rekao je Pompeo za TV CNBC.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijske demokratske snage pod vodstvom Kurda tvrde da su se njihovi borci povukli iz grada Ras al-Ayna u blizini granice s Turskom. Iz tog grada su takođe premješteni i civili, kao i pacijenti koji su se nalazili u bolnicama. Odlazak kurdskih snaga glavni je uslov sporazuma SAD-a i Turske o prekidu vatre na tom području. Rok […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO