Guaido kontaktira s Moskvom i s Pekingom, tvrdi njegova diplomatkinja

Juana Guaidoa je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, među kojima i SAD (EPA)
Juana Guaidoa je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, među kojima i SAD (EPA)

Čelnik venecuelanske opozicije Juan Guaido uspostavio je “preliminarne kontakte” s Rusijom i s Kinom, saveznicima socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, otkrila je u ponedjeljak njegova diplomatska predstavnica u Brazilu, prenosi Hina.

Juan Guaido kojeg je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, “sastao se s kineskim izaslanstvom u Caracasu”, rekla je u Sao Paulu Maria Teresa Belandria, diplomatska predstavnica venecuelanskog opozicionog čelnika u Brazilu. “Kontaktirali smo i s ruskim izaslanstvom u Braziliji”, dodala je.

“Na tim smo preliminarnim kontaktima zatražili (od Rusije i Kine) da učestvuju u rješavanju krize kako bi potaknuli proces demokratske tranzicije”, istaknula je Belandria, ne otkrivajući pojedinosti o sadržaju razgovora.

Zajmovi u zamjenu za naftu

Venecuela je zadnjih godina u zamjenu za naftu primila od Rusije i Kine veći broj zajmova. Dvije zemlje priznaju legitimnost vlade Nicolasa Madura kojeg osporava velik dio međunarodne zajednice.

Predsjednik Maduro je u septembru službeno posjetio Moskvu gdje se sastao s Vladimirom Putinom. Venecuela i Rusija su početkom septembra obnovile ugovore o “pomoći i savjetovanju” u odbrani i energetici.

Teresa Belandria je u Sao Paulu izložila “Plan za zemlju”, projekt ekonomskog oporavka koji će Juan Guaido provoditi ako dođe na vlast. Plan se temelji na otvaranju Venecuele stranim ulaganjima i na povratku Venecuelanaca koji su iselili bježeći pred progonom, siromaštvom i nestašicama svake vrste.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO