Prijetnje smrću političarima na istoku Njemačke

U Tiringiji bi ove nedjelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Njemačku (EPA)

U njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, uoči nedjeljnih lokalnih izbora u njoj, učestale su prijetnje smrću istaknutim političarima, prenosi Hina.

“U pismu su mi zaprijetili da će me, ako ne obustavim predizbornu kampanju, izbosti, kao što se to dogodilo kelnskoj gradonačelnici prije nekoliko godina, ili da će mi postaviti bombu u automobil”, rekao je glavni kandidat Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Tiringiji Mike Mohring.

Prošlog mjeseca primio je razglednicu u kojoj mu je zaprijećeno smrću.

Na razglednici se pošiljalac poziva na ubistvo također demokršćanskog političara Waltera Luebckea, koji je ubijen u junu, a za njegovo ubistvo osumnjičen je jedan neonacist.

Protiv mržnje, nasilja i prijetnje smrću

Prijetnje smrću, povezane s predizbornom kampanjom u Tiringiji, gdje će u nedjelju biti održani lokalni izbori, primio je i predsjednik stranke Zeleni Rober Habeck te kandidat te stranke u Tiringiji Dirk Adams.

Odgovornost za posljednje prijetnje smrću je preuzela grupacija koja se naziva „Orkestar državnog udara”, koja je već poznata vlastima.

“Ne smijemo dozvoliti širenje mržnje, nasilja i prijetnje smrću”, poručio je Mohring posredstvom Twittera.

Ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Maier rekao je da vlasti ozbiljno shvataju prijetnje.

Potvrdio je da i premijer Tiringije Bodo Ramelow prima prijetnje.

U stanu neonacista pronađeno oružje

U vezi s tim, policija je obavila pretres u stanu jednog poznatog neonacista, kod koga je pronađena “veća količina” oružja.

U Tiringiji bi ove nedjelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

U toj pokrajini djeluje najekstremnije krilo te stranke.

U susjednoj saveznoj pokrajini Saksonija-Anhalt prije nekoliko sedmica izveden je teroristički napad s radikalno desnom pozadinom. Cilj napada bila je sinagoga u Halleu.

Izvor: Agencije