NYT: Trump će na istoku Sirije zadržati 200 vojnika

SAD, Vojska, Vojnici
SAD želi osigurati da sirijska naftna polja ne padnu u ruke Iranu ili nekoj drugoj oružanoj grupi, kaže Graham (EPA)

Američki mediji javljaju kako predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump ne namjerava povući sve vojnike iz Sirije, već da će 200 američkih vojnika zadržati na istoku te zemlje kako tamošnja naftna polja ne bi pala pod kontrolu snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusije.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika, New York Times tvrdi kako će Trump prihvatiti Pentagonov plan o zadržavanju oko 200 američkih vojnika na istoku Sirije, prenosi Anadolija.

Isti izvor tvrdi da Washington tako želi ostati aktivan u borbi protiv ostataka pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), ali i spriječiti Assadov režim i Rusiju da se domognu istočnosirijskih naftnih izvora.

U bazi najmanje 125 vojnika

U američkoj bazi Al-Tanf na krajnjem istoku Sirije nalazi se najmanje 125 američkih vojnika za koje je Pentagon i ranije saopštio da će ostati u toj zemlji.

Nedavno je Trump najavio da će sa sjevera Sirije povući sve vojnike, njih oko hiljadu, a ne bi bilo prvi put da mijenja mišljenje o tom pitanju.

U decembru prošle godine saopćio je da odmah povlači svih približno 2.000 američkih vojnika iz Sirije, a nedugo zatim rekao je da će to biti duži proces.

Izvor: Agencije