Bangladeš prebacuje Rohinja izbjeglice u Bengalski zaljev

Vlada u Dhaki planira izmjestiti izbjeglice koje su pobjegle pred progonom u Mijanmaru (EPA)

Očekuje se da deseci hiljada Rohinja izbjeglica u Bangladešu budu izmješteni na otok u Bengalskom zaljevu sljedećeg mjeseca, saopćio je u ponedjeljak visoki zvaničnik.

Vlada u Dhaki planira izmjestiti izbjeglice koje su pobjegle pred progonom u Mijanmaru iz nakrcanih logora u jugoistočnoj gradu Cox’s Bazaru na otok Bhsasan Char, udaljen sat vremena plovidbe brodom od kopna.

Više od milion Rohinja muslimana živi u Bangladešu, a gotovo 750.000 ih je prešlo u Bangladeš nakon kampanje mijanmarske vojske protiv njih u saveznoj državi Rakhine u augustu 2017.

“Proces relociranja počet će u prvoj, najkasnije u drugoj sedmici novembra”, rekao je za agenciju dpa Mahbub Aalm Talukder, čelnik bangladeške Komisije za pomoć i repatrijaciju izbjeglica.

Prinudno izmještanje izbjeglica

Brojne izbjeglice pristale su otići na otok na kojem je izgrađena infrastruktura za prihvat i smještaj 100.000 ljudi, rekao je on, prenosi Fena.

Ministarstvo vanjskih poslova Bangladeša ranije je, međutim, saopćilo da će izbjeglice koje ne odu dobrovoljno biti prinudno izmještene iz logora.

Plan će biti proveden u konsultacijama s Ujedinjenim narodima i drugim humanitarnim agencijama, rekao je Talukder.

Grupe za ljudska prava i humanitarne agencije upozorile su da bi otok od sedimentnih naslaga, koji se pojavio u moru prije dva desetljeća, mogao biti opasan jer ga često zahvataju snažne oluje i poplave tokom monsunske sezone.

Bangladeška vojska podigla je nasipe kako bi zaštitila naselja na otoku.

Izvor: Agencije