State Department okončao istragu o mailovima Hillary Clinton

Hillary Clinton se tada kandidovala u predsjedničkoj trci (Reuters)

State Department okončao je internu istragu korištenja adrese privatne elektronske pošte bivše američke državne sekretarke Hillary Clinton i utvrdio prestupe ukupno 38 osoba, prenosi Tanjug.

Kako prenosi AP, od tih 38 osoba, neki bi mogli da se suoče sa disciplinskim postupkom.

Istragom pokrenutom prije više od tri godine utvrđeno je da je tih 38 osoba odgovorno za ukupno 91 slučaj slanja povjerljivih podataka iz ličnog imenika Hillary Clinton, navedeno je u pismu koje je ove sedmice poslano republikanskom senatoru Chucku Grassleyu.

Njih 38 su aktuelni službenici State Departmenta, koji nisu identifikovani.

Prekršaji će biti evidentirani u njihovim dosijeima i mogli bi disciplinski odgovarati, ali još nije poznato na koji tačno način.

Ugrožena tajnost podataka

Uprkos tome što su u izvještaju utvrđene nepravilnosti – navedeno je da istražitelji nisu došli do, kako je navedeno, ubjedljivih dokaza o sistemskom, namjernom pogrešnom korištenju povjerljivih informacija.

Navedeno je međutim da je upotreba privatnog e mail naloga Hillary Clinton uticala na ugrožavanje tajnosti podataka.

Istraga je obuhvatila ukupno 33.000 elektronskih poruka Hillary Clinton nakon što su informacije iz njene privatne prepiske počele da cure u javnost. Istražioci su objavili da su utvrdili ukupno 588 prekršaja u vezi sa povjerljivim informacijama – dok to nije bilo moguće utvrditi u 497 slučajeva.

U izvještaju je zaključeno da korištenje lične elektronske pošte za obavljanje zvaničnih poslova povećava stepen rizika od kompromitacije jer privatni sistem nije moguće nadzirati i kontrolisati upade u mrežu – na nivou zaštite mreže State Departmenta.

Pregled elektronske pošte Hillary Clinton počeli su 2016. pošto su u javnost procurile 22 poruke sa njenog privatnog e maila i servera označene strogom tajnom.

Hillary Clinton se tada kandidovala u predsjedničkoj trci u kojoj joj je protiv kandidat bio aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump.

Lajtomotiv Trumpove kampanje

Ta priča je inače, podsjeća Glas Amerike, postala lajtmotiv Trumpove predsjedničke kampanje.

Generalni inspektor Sekretarijata pravde tada je objavio da istražioci FBI nisu pronašli dokaze da je server hakiran, dok je jedan neimenovani forenzičar tada poručio da je prilično uvjeren da se nije dogodio nikakav upad.

James Comey, tadašnji direktor Federalnog istražnog biroa Clinton je označio izuzetno nepažljivom zbog toga što je koristila privatnu komunikaciju i server za obavljanje zvaničnih državnih poslova, poručivši da će se FBI uzdržati od pokretanja postupka.

Chuck Grassley, republikanac iz Iowe, istragu je započeo 2017. godine dok je bio na funkciji predsjednika Odbora za pravosuđe Senata.

Bio je izrazito kritičan odnosom Clintonove prema povjerljivim informacijama i zalagao se da bude administrativno kažnjena.

Izvor: Agencije