Šef Pentagona: Američke snage iz Sirije premještaju se u Irak

Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak, rekao je Esper (EPA)
Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak, rekao je Esper (EPA)

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je u subotu kako se očekuje da će se svih gotovo hiljadu vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije premjestiti u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv boraca Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) i pomogli braniti Irak, prenosi Hina.

“Nastavlja se američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije…radi se o sedmicama, ne danima”, rekao je Esper novinarima na putu za Bliski istok.

“Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak”, rekao je Esper, dodavši da broje oko hiljadu vojnika.

Dodao je kako će njihova zadaća biti da pomognu braniti Irak i nastave misiju protiv ISIL-a.

Visoki američki dužnosnik odbrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti.

Moguća baza za borbu protiv ISIL-a

Svaka odluka o slanju dodatnih američkih trupa u Irak vjerojatno će biti temeljito razmotrena u zemlji u kojoj Iran ima sve veći utjecaj.

“To je trenutni plan, stvari se mogu promijeniti između sada i trenutka kada dovršimo povlačenje, ali trenutno je to plan”, dodao je visoki dužnosnik.

Nejasno je hoće li američke snage koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih napada u Siriji i izvođenje zračnih udara protiv boraca ISIL-a.

Dodatne američke trupe povećale bi broj od 5000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji gdje obučavaju iračke snage, pomažući da ponovno ne ojačaju borci ISIL-a.

Iako je Esper rekao da je razgovarao sa svojim iračkim kolegom i da će to nastaviti činiti i ubuduće, taj potez će neki u Iraku vjerojatno dočekati sa skepsom. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO