Ministar odbrane SAD-a doputovao u Afganistan

Esper je dodao kako će svako eventualno povlačenje biti dio mirovnog sporazuma s talibanima (AP)
Esper je dodao kako će svako eventualno povlačenje biti dio mirovnog sporazuma s talibanima (AP)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper stigao je danas u Afganistan usred zastoja mirovnih napora, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Blokada mirovnih pregovora s talibanima i stalni napadi te pobunjeničke grupe i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zakomplicirali su povlačenje više od 5.000 američkih vojnika iz te zemlje, a koje je najavila administracija predsjednika Donalda Trumpa.

Novinarima koji su putovali s njim, Esper je rekao kako vjeruje da SAD može smanjiti broj vojnika u Afganistanu na 8.600, a da ne naškodi antiterorističkoj borbi protiv Al-Kaide i ISIL-a, ali je dodao kako će svako eventualno povlačenje biti dio mirovnog sporazuma s talibanima.

Sjedinjene Američke Države imaju približno 14.000 vojnika u Afganistanu u okviru koalicije koju predvode. Amerikanci obučavaju i savjetuju afganistanske snage i provode antiterorističke operacije, navode agencije.

Smrt američkog vojnika

Američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad postigao je preliminarni mirovni sporazum s talibanima, ali je porast njihovog nasilja i smrt američkog vojnika prošlog mjeseca navela Trampa da otkaže tajni sastanak u Camp Davidu, gdje je mirovni sporazum trebalo biti finaliziran, i da proglasi mrtvim privremeni sporazum.

Esper, koji je danas prvi put došao u Afganistan kao ministar odbrane, rekao je kako je i dalje cilj da se u nekom trenutku postigne mirovni sporazum, jer je to „najbolji način da se ide naprijed“.

On nije iznio procjenu koliko bi vremena moglo biti potrebno za postizanje novog mirovnog sporazuma.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO