Sjeverna Koreja lansirala novi projektil

Sjeverna Koreja lansirala je u srijedu ujutro projektil na istok ka moru (Arhiva)

Sjeverna Koreja lansirala je neidentificirani projektil u srijedu ujutro po lokalnom vremenu, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Pozivajući se na Generalštab južnokorejske vojske, agencija je navela da je Sjeverna Koreja lansirala projektil iz Wonsana, u provinciji Kangwon, na istok ka moru, prenosi Tanjug.

Krajem augusta sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je testiranje “super velikog višestrukog raketnog bacača”, izvijestila je tada agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, saopćila je tada južnokorejska vojska, što je bio zadnji u nizu njenih raketnih pokusa, sedmi po redu od kako su pregovori o denuklearizaciji u zastoju.

Fotografije koje su objavili sjevernokorejski državni mediji prikazuju lansiranje raketa.

Vjerovatno lansirana sa podmornice

Analitičari kažu kako se čini da je to najmanje četvrti novi raketni sistem koji je Pjongjang pokazao od kako je pregovarački proces zaustavljen, nakon neuspješnog drugog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiu u februaru.

Nakon što je Sjeverna Koreja danas lansirala najmanje jednu raketu sa svoje istočne obale, Sjedinjene Američke Države apelovale su na Pjongjang da se “uzdrži od provokacija” i da ostane posvećen nuklearnim pregovorima.

“Pozivamo Sjevernu Koreju da se uzdrži od provokacija i da se pridržava svojih obaveza u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao i da ostane uključena u pregovore s ciljem da se osigura mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i izvrši njegova denuklearizacija”, izjavila je u srijedu predstavnica za mredije State Departmenta u Rimu, gdje se trenutno nalazi američki državni sekretar MikePompeo.

I Evropska unija je u srijedu osudila odluku Sjeverne Koreje da lansira balističku raketu sa svoje istočne obale kao “još jednu provokativnu akciju” i pozvala na nove razgovore između Washngtona i Pjongjanga.

“Radujemo se nastavku razgovora na radnom nivou između SAD-a iSjeverne Koreje i spremni smo podržatii sve međunarodne napore za pronalaženje diplomatskog rješenja koje bi vodilo ka trajnom miru i bezbjednosti na Korejskom poluotoku”, navodi se u saopćenju EU-a, prenio je Reuters.

Južna Koreja saopćila je da je raketa najvjerovatnije lansirana sa podmornice.

Dostigao visinu od 910 kilometara

To se dogodilo dan nakon što je objavljeno da će Sjeverna Koreja nastaviti pregovore sa SAD-om o okončanju svog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Južnokorejski zvaničnici sopćili su da je jedna raketa pala u Japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu – EEZ, kao i da za sada nema podataka da je to utjecalo na avio ili pomorski saobraćaj.

Generalni sekretar japanske vlade Joshidee Suga rekao je da je jedna raketa pala u 7:27 po lokalnom vremenu, dok je druga pala nekoliko minuta ranije, ali van EEZ-a.

On je dodao da se lansirana raketa najvjerovatnije podijelila na dva dijela prije nego što je pala.

Južnokorejska vojska saopćila je da je projektil letio 450 kilometara i da je dostigao visinu od 910 kilometara.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada