Samsung prekinuo proizvodnju mobitela u Kini

Samsungov udio na kineskom tržištu smanjen je na 1% u prvom ovogodišnjem kvartalu s gotovo 15% (EPA)

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics prekinula je proizvodnju mobitela u Kini, saopćeno je iz te kompanije.

Samsung se na takav potez odlučio zbog negativnih posljedica koje je pretrpio uslijed jačanja konkurencije na tom najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Gašenje posljednje Samsungove fabrike telefona u Kini uslijedilo je nakon što je kompanija u junu obustavila proizvodnju u svom pogonu u kineskom gradu Huizhouu, kao i u još jednoj fabrici krajem prošle godine.

Samsungov udio na kineskom tržištu smanjen je na 1% u prvom ovogodišnjem kvartalu s gotovo 15%, koliko je iznosio sredinom 2013, nakon što je izgubio “utrku” s domaćim brendovima, poput Huaweija i Xiaomija, prema podacima istraživačke kompanije Counterpoint.

Pad dobiti

Ranije je objavljeno da operativna dobit južnokorejske elektronske kompanije Samsung smanjena za 56% u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, kao posljedica lošijih performansi u ključnom poslovanju sa čipovima.

Takvi rezultati posljedica su i šire krize u toj industriji, uzrokovane prvenstveno američko-kineskim trgovinskim ratom.

Operativni profit Samsunga u tri mjeseca zaključno s junom iznosio je 6.600 milijardi korejskih vona (5,6 milijardi dolara), što je za 56% manje u odnosu na dobit od 14.870 milijardi vona iz istog perioda prošle godine.

Iz kompanije je saopćeno da su nastavljeni usporavanje i pad cijena na tržištu memorijskih čipova “uprkos ograničenom oporavku potražnje”.

Izvor: Agencije