SAD dobio ‘zeleno svjetlo’, WTO za uvođenje tarifa Evropi

Airbus, Avioni, Zrakoplovi
Iz EU-a poručuju da su i EU i SAD krivi za subvencioniranje Airbusa i Boeinga i da će 'međusobno nametanje kontramjera' samo nanijeti štetu (EPA)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) podržala je u srijedu zahtjev SAD-a za uvođenje tarifa na 7,5 milijardi dolara vrijednu europsku robu zbog, kako je priopćeno, nezakonitih subvencija koje su europske vlade dodijelile proizvođaču zrakoplova Airbusu, prenosi Tanjug.

Službeni je Washington ranije priopćio da želi uvesti tarife u visini do 100% na 11,2 milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz europskih proizvoda u SAD, podsjeća američka mreža CNBC.

U hitnoj reakciji na presudu WTO-a europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom kazala je da bi nove tarife SAD-a bile “kratkovide i kontraproduktivne”.

Malmstrom: EU želi novi režim u vezi sa subvencijama

Malmstrom je poručila da su i EU i SAD krivi za subvencioniranje Airbusa i Boeinga i da će “međusobno nametanje protumjera” samo nanijeti štetu tvrtkama i ljudima s obje strane Atlantika.

EU je priopćila da želi novi režim kad je riječ o subvencijama u zrakoplovnoj industriji i da želi postići dogovor s Washingtonom.

Ipak, Malmstrom je u izjavi poručila da su protutarife i dalje “na stolu”.

“Odluči li SAD uvesti mjere koje je odobrio WTO, to će gurnuti EU u takvu situaciju da nećemo imati drugu mogućnost nego da učinimo isto”, rekla je Malmstrom.

Francuski ministar: ‘Spremni smo na odmazdu’

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je u srijedu kako je Francuska spremna na odmazdu ako SAD uvede kaznene trgovinske mjere na uvoz iz Europske unije.

Uvođenje takvih mjera, prema riječima Le Mairea, predstavljalo bi “ekonomsku i političku grešku”.

“S našim europskim partnerima bit ćemo spremni na odlučan odgovor. Prijateljsko rješavanje spora Boeing / Airbus najbolje je rješenje, a najviše zbog toga što bi Europa sljedeće godine mogla uvesti sankcije SAD-u”, navodi se u Le Maireovu priopćenju.

Izvor: Agencije