Putin: Ništa kompromitirajuće u razgovoru Trampa i Zelenskog

Demokrati tvrde da je Trump od ukrajinskog predsjednika Zelenskog tražio da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku SAD-a Joeu Bidenu (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je stao u odbranu američkog predsjednika Donalda Trumpa, osumnjičenog da je vršio pritisak na svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da bi eliminirao svog političkog rivala, i rekao da ne vidi ništa “kompromitirajuće” u njihovom razgovoru, objavila je Beta, pozivajući se na AFP.

“Nije bilo ničeg kompromitirajućeg u razgovoru između Trumpa i Zelenskog”, rekao je Putin o telefonskom razgovoru zbog kojeg je protiv Trumpa pokrenut proces opoziva u američkom Kongresu.

Američki predsjednik Donald Trump u julu je od Zelenskog tražio da “ispita” njegovog političkog rivala Joea Bidena jer je kao potpredsjednik SAD-a bio zadužen za Ukrajinu, gdje je u to vrijeme njegov sin postao član Upravnog odbora tamošnje energetske kompanije.

Procedura za opoziv

Objavljivanje sadržaja Trumpovog zahtjeva Zelenskom je omogućilo demokratima u Kongresu da formalno počnu proceduru za istragu protiv Trumpa, koja bi mogla dovesti i do njegovog smjenjivanja.

Demokrati tvrde da je Trump od Zelenskog tražio da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku SAD-a Bidenu, jednom od favorita za demokratsku nominaciju na izborima sljedeće godine.

Izvor: Agencije