Premijer Australije umanjuje važnost razgovora s Trumpom

Telefonski poziv Donalda Trumpa bio je 'kratak i uobičajen', rekao je Morrison (EPA)

Premijer Australije Scott Morisson u srijedu je umanjio važnost telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji ga je zamolio za pomoć u prikupljanju informacija kojima bi diskreditirao istragu posebnog istražioca Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Taj telefonski poziv bio je “kratak i uobičajen”, rekao je i dodao da je Trump zatražio “uspostavljanje kontakta” u australskoj vladi radi istrage za koju se nada da će njom obezvrijediti optužbe o ruskom uplitanju u predsjedničku kampanju 2016.

“Rekli smo da smo spremni sarađivati u istrazi, što nije neuobičajeno. Sjedinjene Američke Države naš su veliki saveznik, zapravo, naš najvažniji saveznik i praksa je da dijelimo mnogo informacija”, rekao je Morrison.

Dodao je da je australski ambasador u SAD-u Joe Hockey još u maju ponudio pomoć svoje države u toj istrazi, prenosi agencija Hina, pozivajući se na AFP.

“Australija neće nikad učiniti ništa protiv nacionalnog interesa. Iskreno, bilo bi iznenađujuće da smo odabrali nesaradnju”, dodao je Morrison.

Demokrati pokrenuli pitanje opoziva

Vođa australske opozicije, laburist Anthony Albanese, ranije je postavio pitanje o tome kakve je informacije Canberra prenijela Washingtonu.

Morrison te informacije nije otkrio nego je rekao da je proces u rukama Vlade.

Američki dnevnik The New York Times u subotu je pisao kako je Trump od Morrisona zatražio da pomogne američkom ministru pravde prikupiti elemente kojima bi diskreditirao Muellerovu istragu.

Američki demokrati počeli su istragu radi opoziva Trumpa, kojem predbacuju da je od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog u telefonskom razgovoru prije dva mjeseca zatražio istragu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, sve vjerovatnijeg kandidata demokrata za predsjedničke izbore 2020.

Istraga o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore, koju je vodio Federalni istražni biro (FBI), zasnivala se i na upozorenju australskih vlasti, pisao je 2017. NYT.

George Papadopoulos lagao FBI-u

List je tada otkrio da je George Papadopoulos, tadašnji savjetnik u izbornom štabu Trumpa u maju 2016, u jednom londonskom baru rekao australskom ambasadoru u Londonu Alexanderu Downeru da Rusija posjeduje nešto “čime može ocrniti” Hillary Clinton, tadašnju Trumpovu protivnicu na izborima.

Papadopoulos je u septembru 2018. osuđen za laganje FBI-u te je priznao krivicu i obavezao se sarađivati.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne odbila je u srijedu reći jesu li neke informacije prenesene Trumpu i, ako jesu, koje.

Muellerova istraga nije dokazala dosluh između Trumpove kampanje i Rusije, ali nije ni potpuno oslobodila krivice predsjednika SAD-a.

Izvor: Agencije