Pompeo demokrate optužio za maltretiranje i zastraživanje

Mike Pompeo se nalazi u službenoj posjeti Italiji (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo odlučno je reagirao na pokušaj Zastupničkog doma Kongresa da, u sklopu istrage s ciljem opoziva predsjednika Donalda Trumpa, pribavi iskaze petero sadašnjih i bivših dužnosnika State Departmenta, optuživši demokrate za maltretiranje i zastrašivanje.

Petero dužnosnika će svoje iskaze dati ove i sljedeće sedmice o slučaju za koji demokrati tvrde da opravdava pokretanje postupka opoziva predsjednika, prenosi Hina.

Zastupnički dom, u kojem većinu drže demokrati, želi utvrditi da je Trump od Ukrajine tražio da istraži njegova političkog suparnika, mogućeg demokratskog kandidata za predsjednika Josepha Bidena.

Diplomate meta istrage

Pompeo, koji je u posjetu Italiji, protivi se zahtjevu demokratskog predstavnika i predsjednika Odbora za vanjske poslove Eliota Engela da se spomenuti dužnosnici stave na raspolaganje.

Među njima su bivša američka ambasadorica u Ukrajini Marie Yovanovitch i bivši američki posebni predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker.

“Brinu me aspekti vašeg zahtjeva, koji se jedino mogu protumačiti kao pokušaj zastrašivanja, maltretiranja i nedoličnog postupanja prema istaknutim profesionalcima State Departmenta, uključujući nekoliko karijernih diplomata, koji su sada na meti vašeg odbora”, napisao je Pompeo poruku na Twitteru upućenom Engelu.

Dodao je da će “upotrijebiti sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio svaki pokušaj zatrašivanja predanih profesionalaca”.

Izvor: Agencije