Mali: U napadima ubijeno 25 vojnika, 60 ih nestalo

Politička mimoilaženja i sporovi u zajednicama i dalje podstiču tenzije na sjeveru Malija (EPA)

Najmanje 25 malijskih vojnika je ubijeno, a 60 ih se vodi kao nestali nakon napada za koji se sumnja da je povezan s organizacijom Al-Kaida, a koji je u ponedjeljak izveden na dva vojna kampa u centralnom Maliju, saopćili su iz Vlade ove afričke države.

“U redovima oružanih snaga privremeni broj mrtvih je 25, četvero je ranjenih, oko 60 nestalih, a pretrpljeni su i veliki gubici u opremi”, objavili su iz Vlade Malija, prenosi agencija Anadolija u srijedu.

Lokalni mediji naveli su kako su meta napada, koje su organizirale oružane grupe povezane s Al-Kaidom, bili vojni položaji u Boulkessiju i Mondoru.

U saopćenju Vlade kaže se kako je vojska pokrenula zajedničku operaciju sa snagama iz susjedne Burkine Faso, koju su podržale i francuske trupe stacionirane u regiji.

Neuspjeli vojni udar

Tenzije u Maliju izbile su 2012. godine, nakon neuspjelog vojnog udara i pobune pripadnika naroda Tuareg, što je na kraju omogućilo oružanim grupama povezanim s Al-Kaidom da preuzmu kontrolu nad sjevernim dijelom države.

Mirovni sporazum između Vlade Malija i pojedinih pobunjeničkih grupa potpisan je 2015. godine.

Međutim, politička mimoilaženja i sporovi u zajednicama i dalje podstiču tenzije na sjeveru Malija, što narušava provođenje mirovnog sporazuma.

Od 2015. godine napadi su se proširili na centralni i južni Mali te na susjedne zapadnoafričke države, posebno Burkinu Faso i Niger.

Izvor: Agencije