Johnsonova ‘konačna ponuda’ neće biti prihvaćena u Briselu

'Ovaj prijedlog manjkav je u temeljima', rekao je zvaničnik Evropske unije (EPA)

Posljednji britanski prijedlog za Brexit, kakav je predstavljen u medijima, “manjkav je u temeljima” i neće proći, rekli su u srijedu diplomati i zvaničnici Evropske unije, dodavši da je još jedna odgoda britanskog izlaska iz Unije vrlo vjerovatna ako će to biti konačna ponuda Londona.

“Ovaj prijedlog manjkav je u temeljima”, rekao je zvaničnik EU-a u osvrtu na napise britanskih medija o tome šta će premijer Boris Johnson u konačnici ponuditi Briselu kako bi dobio dogovor prije izlaska 31. oktobra.

“Ako je to ‘uzmi ili ostavi’, možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode”, dodao je zvaničnik.

Dodao je da Francuska i Njemačka, najmoćnije preostale članice EU-a, neće stvarati pritisak na Republiku Irsku da prihvati britanski prijedlog, a koji će utjecati na trenutno otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom.

EU neće ‘izgurati’ Britaniju

Preostalih 27 članica EU-a neće odbiti britanski zahtjev za odgodu izlaska jer ne žele biti odgovorne za neuspjeh pregovora, otkriva zvaničnik.

“Ako žele napraviti glupost, to treba u potpunosti biti njihova odgovornost”, rekao je.

“EU neće nikad izgurati Veliku Britaniju, Unija neće nikad zatvoriti vrata.”

Brisel je više puta tražio od Britanaca da donesu “pravne i operativne” prijedloge za promjene koje Johnson želi u odnosu na dogovor koji je s EU-om postigla njegova prethodnica Theresa May, ali koji je britanski parlament više puta odbio.

Izvor: Agencije